Hopp til innhold

Fortsatt høye sauetap

Det registreres fortsatt høye tap av sau drept av rovdyr i fylket. Mattilsynet varsler nå nye krav om beiteforbud til sommeren.

Sau drepen av jerv
Foto: Statens naturoppsyn.

På tross av at det er skutt rekordmange jerv i fylket i år ser tapstallene av beitedyr ut til å bli svært høye også i år.

I enkelte områder mangler over en tredel av lammene som ble sluppet ut på beite.

Nå varsler Mattilsynet nye krav om beiteforbud og tidlig nedsanking til neste sommer.

- Når ikke annet nytter, er man nødt til å skille de, sier seksjonssjef i Mattilsynet i Nordland, Asle Håvard Miklegard.

Tiltak

Han varsler allerede nå at Mattilsynet vil kreve tidlig nedsanking og beiteforbud til sommeren for å unngå nok et år med blodbad på beitemarkene.

- Vi har sagt at vi skal komme med et vedtak i så god tid at de har mulighet til å søke om midler til det slik at de ikke får de økonomiske problemene som det har vært for enkelte, tidligere, sier Miklegard.

- Når på året kan det være aktuelt å sette iverk tidlig nedsanking og beiteforbud?

- Det vil jo kunne være aktuelt fra en dato i august, uten at jeg kan si nøyaktig hvilken dato det blir, sier seksjonssjefen.

Store tap

Sålangt i år er det registrert 256 sau drept av rovdyr ifølge tall fra Statens naturoppsyn. Men de reelle tapene er trolig så høye som over 1500 sau.

I Beiarn og Saltdal mangler i gjennomsnitt 22 prosent av lammene. Noe som er en klar økning fra fjoråret da det manglet 18 prosent av lammene. Dette skjer på tross av at hele 19 jerv er skutt i Nordland det siste året.

Urovekkende, mener leder i Rovviltnemnda, Jon Tørset.

- Man trodde jo at med såpass store uttak som det har vært av jerv skulle det gi større virkning, sier han.

Tørset møtte igår miljøvernminister Helen Bjørnøy i Oslo. Han ønsker friere tøyler for å få bukt med rovdyrproblemet i fylket.

- Vi må får mer effektive virkemidler for å konne komme ned på måltallet og få ned tapene når det gjelder beitedyr og rein, så vi er nødt til å ta ibruk hi-uttak i møre større grad enn vi har gjort før, sier Tørset.