Hopp til innhold

– Jeg tror ikke at jeg bor i et U-land

Oljetilhenger og FrP-ordfører i Hadsel, Kjell Børge Freiberg, reagerer på at naturvernere mener pådriverne for en utvinning i Lofoten og Vesterålen prøver å fremstille regionen «som et U-land»

Kjell Børge Freiberg

INGEN PESSIMIST: Kjell Børge Freiberg er ordfører i Vesterålskommunen Hadsel. Han vil ikke ha på seg at han svartmaler den situasjonen regionen hans er i.

Foto: Liv Randi Lind

– Jeg tror definitivt ikke at jeg bor i et U-land og ikke prøver jeg å fremstille regionen som det heller. Vi har et fantastisk næringsliv. Samtidig er det ikke slik at alt det fine og vakre vi har her vil forsvinne hvis vi får en oljeutvinning, sier Kjell Børge Freiberg, ordfører i Hadsel (FrP).

Det er leder i Natur og Ungdom, Silje Lundberg som i dag kritiserer oljetilhengerne for å framstille Lofoten, Vesterålen og Senja som et U-land, samtidig som en massiv oljeboring i Lofoten og Vesterålen i beste fall gi en femtedel av de arbeidsplassene som fiskeri og reiseliv skaper der i dag.

Det reagerer Freiberg på.

– Den kommentaren kan sendes rett tilbake til Natur og Ungdom, som selv snakker ned landsdelen når de bruker den type retorikk. Da må jo folk som ikke besøker Nord-Norge så ofte lure på hvem som bor her.

Får støtte

Men miljøpolitisk talsmann i KrF, Kjell Ingolf Ropstad mener Lundberg har et poeng når hun sier at oljetilhengerne har en negativ måte å omtale regionen på, med et for stort fokus på befolkningsnedgang og frafall i fiskerinæringen.

– Det er ikke slik at det ikke er vekstmuligheter innenfor fiskeri og reiselivbransjen, men når man lytter til oljetilhengerne kan det høres ut som om en oljeutvinning er eneste redningen, sier Ropstad.

  • HØR HELE RADIODEBATTEN OM TEMAET HER:

Fem ganger flere arbeidsplasser i fiskeri og reiseliv

Tall fra Olje- og energidirektoratets kunnskapsinnhenting viser at det i dag jobber rundt over 5300 personer fulltid som fiskere, ved fiskemottak eller i reiselivsnæringen i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Tallmaterialet som kunnskapsinnhentingen har basert seg på er utarbeidet av forskningsfirmaene SALT og Norut.

Deres tall viser at det i 2010 ble landet 370.000 tonn fisk i Lofoten, Vesterålen og Senja, noe som ga en verdi på 2.2 milliarder kroner.

– Forstår ikke de som vil ta risikoen

Samtidig beregnes det at en oljeutvinning i det omstridte området, vil kunne gi mellom 400 og 1100 arbeidsplasser fordelt på strekningen mellom Namsos og Tromsø, avhengig av hvilket utvinningsnivå som velges.

Silje Lundberg

MENER OLJETILHENGERNE SVARTMALER: Silje Lundberg i Natur og Ungdom mener oljetilhengerne har en dårlig måte å omtale Lofoten, Vesterålen og Senja.

Foto: Jo Straube

– For meg er det helt utrolig at man vil risikere å miste arbeidsplasser innen fiskeri og reiseliv, for et fåtall arbeidsplasser innen oljenæringen, sier leder i Natur og ungdom, Silje Lundberg i Natur og Ungdom som frykter arbeidsplasser kan forsvinne hvis det skulle skje en ulykke fra en oljeinnstallasjon.

Hun mener det har vært en bevisst strategi å svartmale regionen for å oppnå en utvinning i havområdet.

– Det er mye enklere å selge inn et budskap hvis man først har malt et bilde av at det kun er nød og elendighet i området, sier Lundberg.

– Ikke bare et spørsmål om antall arbeidsplasser

Men utredningsleder i Menon, Leo Grunfeldt mener at oljetilhengerne har et poeng når det gjelder befolkningsnedgang og inntektsnivå i regionen.

– Men dette er ikke bare et spørsmål om summen av arbeidsplasser. Dette handler også om hvor store verdier hver enkelt arbeidsplass avgir til den norske stat og samfunnet. I de fleste tilfeller er det vanskelig å konkurrere med den lønnsomheten en arbeidsplass i oljenæringen avgir, sier Grunfeldt.

– Det er nok slik at verdiskapningen i en reiselivsbedrift ikke er like stor som i offshore og leverandørindustrien,, sier utredningslederen.

  • SE TABELL:

Arbeidsplasser i Lofoten, Vesterålen og Senja

Antall yrkesfiskere i LoVeSe 

1971

Antall fulltidsansatte ved fiskemottak i LoVeSe

1135

Antall deltidsansatte ved fiskemottak i LoVeSe

1100

Antall arbeidsplasser innen reiseliv i LoVeSe

2262

Ja til konsekvensutredning, nei til boring

I januar prensenterte NRK, i samarbeid med Lofotposten og Avisa Nordland, en meningsmåling om nordlendingenes holdning til en oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.

I undersøkelsen svarer 49,1 prosent i Nordland at de er motstandere av olje- og gassutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen. Også på landsbasis er det et flertall mot boring.

Samtidig viser meningsmålingen et knapt flertall for en konsekvensutredning.

Meningsmåling, 2013

Meningsmålingen fra januar i år viste et flertall i befolkninga mot olje-og gassutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen.

Foto: Grafikk/NRK