Hopp til innhold

Jim er en av landets ivrigste jervjegere

Aldri før har det vært felt så mange jerv under lisensjakta som i år. Totalt er det skutt 40 jerver i Norge av en kvote på 183 – og halvparten av dem er skutt i Nordland.

Jim Aronsen felte en 13 kilo tung hannjerv i Viskis i Saltdal søndag kveld

Jim Aronsen felte en 13 kilo tung hannjerv i Viskis i Saltdal søndag kveld. – Da befant den seg i nærheten av en reinflokk, sier jegeren.

Foto: Geir Heggmo

Jakta har også gitt resultater i Hedmark og Oppland. I Sør-Trøndelag og ett i Møre og Romsdal.

– Vi er skyhøyt over andre fylker. Dette blir lagt merker til. Ingen er i nærheten av å ha så effektiv jakt som vi har. Det er artig. Jegerne i Nordland har gjort en kjempeinnsats, sier rådgiver Øyvind Skogstad hos Fylkesmannen i Nordland til NRK.no.

Av ei kvote på 23 dyr i Nordland, er nå 18 felt. Tre av dem ble tatt i helga, to i Vefsn og et dyr i Saltdal. Lisensjakta startet i september og varer fram til 15 februar.

– Du har bare en sjanse

Denne jervetispa felte Magnar Ånes i Vefsn

Denne jervetispa felte Magnar Ånes i Herringen Vefsn natt til søndag

Foto: Privat

I fjor var kvoten på 24 dyr, og da ble det felt bare fire dyr. I 2010 ble det felt 10 dyr, og det var forrige rekord. Øyvind Skogstad, sier jegerne har gjort en meget god jobb.

En av dem er Magnar Ånes, som i helga var med felle to jervetisper en Herringen i Vefsn. Han hadde lagt ut rester av et dødt dyr som åte, og på nattmorgenen søndag kom jerven.

– Man må gjøre seg så livløs som mulig, og få geværet i skuddposisjon. Man har bare en sjanse. Og den brukte jeg, sier Ånes til NRK.no.

En annen jeger som fikk napp i helga var Jim Aronsen, som felte sin første jerv noensinne – i Viskis mellom Junkerdal og Saltfjellet

– Jeg har sett mye jerv her oppe. Det er viktig at vi jegere går på jakt og gjør vårt for å få opp småviltbestanden. Med så mye rovdyr ute i marka blir det galt, sier Aronsen til Saltenposten.

Norsk politikk

Det er norske myndigheter som har bestemt at det hvert år skal tas ut 183 jerv i flere fylker her i landet. Målet er at beitenæringen med sau og rein skal kunne leve side om side med jerven.

Problemet er bare at lisensjakta stort sett har vært en fiasko fordi for få jerv er blitt felt.

I år lykkes imidlertid myndighetene og jegerne i Nordland. Og det får dyrevernerne til på fortvile. Kritikken preller av på den sindige jegeren i Vefsn:

– Når vi har ei landbruksnæring som bruker utmarka, må den forvaltes, mener han til NRK.no.

Av en samlet kvote på 23 dyr, er det bare fem igjen fordelt på ett dyr i nordfylket og tre i midtfylket og ett på kysten av Helgeland. Skogstad tror årsaken til det store uttaket er sammensatt.

Jakt viktig for å holde bestanden i sjakk

– Det har vært stort fokus på lisensfellingen i år, og det er kommet til flere nye jegere. Blant annet har Bondelaget kjørt «Prosjekt utmark» for å motivere flere jegere. I tillegg er det lite smågnagere i fjellet, som gjør at det er lettere å få jerven til åtet som jegerne bruker.

Ifølge Fylkesmannen er det viktig at en så stor del av kvoten som mulig blir tatt.

– Rovviltforvaltningen legger opp til at lisensfellingen er en viktig for å regulere jervebestanden på. Det er et politisk mål at man skal ha en viss andel jerv i Nordland, og for å holde målet må man forvalte bestanden.

Ifølge Skogstad er alternativet til lisensjakta er at Staten selv tar ut jerven gjennom Statens naturoppsyn.

– Men det er både dyrt og heller ikke noen ønskelig situasjon, sier Skogstad.

Han er klar over at ikke alle er like begeistret over at jerven, som hører naturlig til i norsk natur, blir skutt i så stort antall.

Får kritikk

Jervunger er funnet i hiet og skutt.

ALTERNATIVET: Lisensjakt er billig for staten. Alternativet er helikopterjakt og at jervungene tas ut av hiet og skytes.

– Vi registrerer kritikken rundt lisensjakta. Folk må få lov å ha ulike meninger, men vi er nødt til å forholde oss det som er vedtatt nasjonal politikk. Vi er satt til å sette en kvote, og jegerne gjør en god jobb, sier Skogstad.

Han synes det blir spennende å se om alle jervene på kvoten blir tatt i år.

– Det blir spennende å se. Dersom vi lykkes, er det et kjemperesultat. Vi har enda litt tid igjen, blant annet en fullmåne som gjør det enklere å jakte. Mye av jervejakta skjer på åte om natta. Med fullmåne og fine værforhold, blir det lysere og enklere.

Hva mener du om den høye antallet jerv som blir skutt i år?