Hopp til innhold

Lokker kommende studenter med epler

De siste årene har det vært dobbelt så mange søkere til lærerutdanningene, men studentene velger de store byene når de skal utdanne seg.

På utdanningsmessa i Bodø

Håkon Kavli fra Kunnskapsdepartementet, lærerstudent Eirik Dahl og Gisle Pettersen fra Universitetet i Nordland bruker et gammelt triks for å lokke unge til å velge læreryrket, nemlig epler.

Foto: Emil Indsetviken / NRK

Håkon Kavli

Håkon Kavli fra Kunnskapsdepartementet.

Foto: Emil Indsetviken / NRK

I 2008 anslo Statistisk sentralbyrå at Norge i 2020 ville mangle 16.000 grunnskole-lærere. Det fikk myndighetene til å starte prosjektet Gnist, som skal rekruttere flere til å velge lærerstudier.

Prosjektet har så langt vært en suksess, sier prosjektleder Håkon Kavli fra Kunnskapsdepartementet.

– Vi har klart å øke totalt antall søkere med femti prosent, forteller Kavli.

Men økningen i antall studenter som vil satse på læreryrket, har kun vært synlig i de store byene. Denne uken er utdanningsmessen i Nordland, og flere stod på for å få flere lærere i fremtiden.

– Gode studier på mindre plasser

På mindre studiesteder som Bodø og Nesna har de ikke sett den samme økningen som på landsbasis, og i mindre byer må det jobbes hardt for å få nok kvalifiserte søkere.

– Det kommer vi ikke unna, men det er viktig å gjøre kjent at det også på mindre steder finnes gode studier og studentmiljøer, sier Kavli.

Lokker med epler

Sammen med Kavli på utdanningsmessen i Bodø er Gisle Pettersen, som er rådgiver ved profesjonsutdanningen ved Universitetet i Nordland. Han ønsker å nå ut til studentene som ennå ikke har bestemt seg for hva de skal studere.

Leder i Utdanningsforbundet Nordland

Gerd-Inger Simonsen, Utdanningsforbundet i Nordland.

Foto: Emil Indsetviken / NRK

– Ved å synliggjøre fordelene med å jobbe som lærer, håper vi at flere søker seg til den utdanningen, sier han.

Læreryrket mer attraktivt

Leder i Utdanningsforbundet i Nordland, Gerd-Inger Simonsen sier de jobber hardt for å gjøre læreryrket og utdanningen mer attraktiv. De står på stand på utdanningsmessen for å rekruttere flere søkere til skolene i Nordland.

– Det er viktig at vi reklamerer for utdanningene som finnes i fylket, og får folk til å velge å studere i Nordland, sier Simonsen.