Hopp til innhold

Hever Bryggen i Bergen med 60 cm

Restaureringen av verdensarven i Bergen sentrum har hittil tatt åtte år og kostet 100 millioner kroner. – Vel anvendte penger, mener riksantikvar Jørn Holme.

Det omfattende arbeidet skal både heve frontbygningene og hindre at den gamle bryggen under den nåværende Bryggen synker og tar husene med seg.

Torsdag var riksantikvar Jørn Holme på plass for å markere at restaureringsprosessen er kommet halvveis. Holmedalsgården, som tidligere rommet en fiskebutikk, er nå hevet med 60 centimeter.

– Hvert enkelt hus skal heves

– Vi har brukt 115 millioner kroner på dette arbeidet allede, og vi kommer sikkert til å bruke 100 millioner til over mange år. Det kommer til å gjøre at hele Bryggen, hvert enkelt hus, gradvis blir hevet ved at man skifter ut ødelagt tømmer, sier Jørn Holme til NRK.no.

Pengene kommer fra Riksantikvaren, Stiftelsen Bryggen og Statsbygg.

– Dette fantastiske flerkulturelle bygningsmiljøet er det kulturminnet vi har brukt mest penger på i Norge, utenom Nidarosdomen, sier Holme.

Restaurering har kostet 115 millioner hittil.

KOSTBART PROSJEKT: Kun Nidarosdomenn har fått mer penger av landets kulturminner, forteller riksantikvar Jørn Holme.

En million besøkende i året

Han understreket under markeringen at Bryggen er det mest besøkte kulturminnet i Norge, med over én million besøkende årlig.

Arbeidet med hevingen har tatt åtte år, men direktør Bernt Håvard Øyen i Stiftelsen Bryggen har godt håp om at andre halvdel skal gå mye raskere.

– Håpet er at det skal gå fortere etter hvert som man høster erfaringer. Vi skal dokumentere og gjøre det skikkelig, derfor kan vi ikke rushe arbeidet, sier Øyen til NRK.no.

Selve restaureringsarbeidet med Bryggen har nå vart i godt over 40 år .