Ansiktsløft for Bryggen

Bryggen Sjømat heves 64 centimeter fordi Bryggen synker og havet stiger.

Heving av Bryggen
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Vi løfter etappevis én og én langside fire til fem centimeter om gangen, sier daglig leder i Lofthus Liftjig, Torstein Tveito.

I løpet av torsdagen skal Bryggen Sjømat være heist 64 centimeter over bakken, slik at man kan få fylt i ny masse under bygget og skiftet ut råttent treverk.

Rundt 14 mann er i sving for å løfte over 70 tonn ved hjelp av 22 søyler og jekker. Et løft for å motvirke det at Bryggen synker og havet stiger.

- Det er første gang vi jekker opp et hus på Bryggen. Problemet er at bygningen ikke tåler å bli løftet fra første etasje, så søylene er festet i andre og tredje etasje. Første etasje henger i stropper, forklarer Lasse Bjørkhaug i Stiftelsen Bryggen.

Under bygget skal det legges knust teglstein og nytt tømmer, noe som ikke er mulig uten at bygget holdes oppe i løse luften. Totalt vil bygget etter løftet stå 20 centimeter høyere enn det noen gang har gjort.

- Det står på en svak grunn, så når vi først løfter tar vi litt ekstra i. Da er vi forberedt på høyere havstand og klimautfordringer, sier Bjørkhaug.

Hele Bryggen må heves

Heving av Bryggen

- På det smaleste er det ikke mer enn 40-45 centimeter mellom veggene, forteller Torstein Tveito om arbeidsforholdene.

Foto: Tore Sevheim / NRK

Hele løftingen skal gjøres i løpet av én dag, og arbeidet byr på store utfordringer for de som utfører arbeidet.

- Det vanskeligste er å få det jevnt og at vi ikke får for stor belastning på ett punkt, sier Tom Gangstø, arbeidsformann for Stiftelsen Bryggen.

SE BILDENE: Bryggen heves

Stiftelsen beskriver løftet som det mest omfattende arbeidet i løpet av det som til nå er blitt 40 år med restaureringsarbeid.

- Det blir nok til at resten av Bryggen også må heves. Den har jo sunket 30-40 centimeter bare i løpet av min levetid, sier Bjørkhaug.

Når arbeidet med Bryggen Sjømat vil være fedig, kan de ikke si med sikkerhet, men det vil ta flere år før fiskebutikken er tilbake i de ærverdige lokalene.

- Kanskje det blir fiskebutikk om to somrer? Det håper jeg, sier Bjørkhaug.

Heving av Bryggen
Foto: Tore Sevheim / NRK