Hopp til innhold

Frykter flere dødsfall i arresten

Arresten i Bergen fylles opp av personer som heller burde blitt håndtert av helsevesenet. Politiet frykter overdoser og slakter kommunens rustilbud.

John Reidar Nilsen

- VI ER LEKMENN: Visepolitimester John Reidar Nilsen i Hordaland politidistrikt mener politiet må ta seg av personer som er helsevesenets ansvar.

Foto: Aili Maanum Hansen / NRK

– Vi er lekmenn, ikke utdannet helsepersonell. Vi har ikke de faglige forutsetningene til å ta hånd om folk som ikke kan ta vare på seg selv på grunn av rusinntak eller sykdom. Det skal helsevesenet og rusomsorgen gjøre.

Det sier visepolitimester i Hordaland politidistrikt, John Reidar Nilsen til Bergensavisen. Han går knallhardt ut mot Bergen kommunes tilbud til personer med rusproblemer.

Frykter flere overdoser i cellene

Problemet er at politiets celler fylles opp av personer med rusproblemer, og politiet mener disse burde havnet helt andre steder.

I et brev til Sivilombudsmannen, der politiet redegjør for deres håndtering av drukkenskapsarrestanter, slakter Hordaland politidistrikt rusomsorgen til Bergen kommune.

«Vår erfaring er imidlertid at den enkelte kommune, og da i særdeleshet Bergen kommune, ikke har etablert et tilbud som dekker det faktiske behov for rusomsorg. I det daglige opplever Hordaland politidistrikt at drukkenskapsarresten er det eneste reelle tilbud som samfunnet kan tilby brukergruppen», skriver politiet i brevet.

LES OGSÅ: Flytter helsetilbud for narkomane tross store protester

Visepolitimesteren frykter blant annet flere overdoser i cellene i politiarresten. I fjor sommer døde en kvinne i arresten i Bergen for første gang på 15 år.

– Brukerne av arresten er folk som i liten grad er i stand til å ta vare på egen helse. Disse står i fare for å omkomme av rusbruk, sier Nilsen.

Etterforskar dødsfall i politiarresten i Bergen

DØDE: I fjor sommer ble en kvinne funnet død her i arresten i Bergen. Det er det politiet frykter når de må ta hånd om flere og flere med rusproblemer.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK

– Kan ikke overlates til seg selv

– Folk som er en fare for seg selv og andre, kan vi ikke overlate til seg selv. Da blir det til at vi rett og slett oppbevarer dem til neste morgen. Vi kan ikke tilby dem en videre oppfølging eller helhetlig tilbud. Dette er folk som i liten grad er i stand til å ta vare på egen helse, sier Nilsen.

LES OGSÅ: Narkomane mener fengsel er bedre enn rusakutt

Visepolitimesteren tar også til orde for en egen lege i arresten, slik at rusede personer slipper å bli tatt med til legevakten for fremstilling. Dette har legene selv vært skeptisk til tidligere.

Bergen kommune sier til Bergensavisen at de mener tilbudet som finnes er bra nok, men at politiet må bli flinkere til samhandling.