Hopp til innhold

Løsepenger for Hiwet (18) er levert

– Nå venter vi bare på at hun skal bli løslatt, sier familiens gode hjelper. I dag ble løsepengene for eritreiske Hiwat overlevert til kidnapperne i Egypt.

Hiwet Kalaab Weldemariiam

KIDNAPPET: 18 år gamle Hiwet Kalaab Weldemariiam har blitt holdt fanget i nesten fire måneder.

Foto: Privat

– Vi har vært veldig spente denne helgen. Det å få overlevert pengene var risikabelt, forteller lege Torun Sæter Rotevatn.

Torunn Sæther Rotevatn og Letensia Mengestu

REDD: Torunn Sæther Rotevatn har hjulpet Letensia Mengestu med å samle inn penger for å betale de som har kidnappet datteren hennes.

Foto: Kaspar Knudsen / NRK

Hun har hjulpet bergenskvinnen Letensia Mengestu med å samle inn penger for å få løslatt hennes datter Hiwat. I dag fikk kidnapperne overlevert 200.000 kroner for å sette henne fri.

– Jeg er veldig glad for at dette har gått så bra så langt. De som overleverer pengene til kidnapperne løper jo en stor risiko også, sier hun.

Samtidig fraråder UD norske lokalsamfunn å samle inn penger for å befri gisler i Sinaiørkenen.

Sendte pengene på fredag

Den 18 år gamle jenta ble kidnappet da hun var på vei til Bergen for å bli gjenforent med moren for over tre måneder siden. Kidnappingen skal ha skjedd på grensen mellom Eritrea og Sudan.

Kidnapperne krevde 200.000 kroner for å sette datteren fri, og moren fikk frist til fredag med å betale pengene.

– Vi fikk overført pengene på fredag, og da var det kritisk å få varslet kidnapperne om at pengene var på vei, sier hun.

Årsaken er at de truet med å drepe henne og selge kroppsdelene hennes dersom de ikke betalte løsepengene innen fristen.

Les også: - 15 norsk-eritreiske familier tatt av menneskesmuglere

Truet med å drepe datteren

Bergenslegen Torun Sæter Rotevatn ble så berørt da hun hørte om kidnappingen at hun startet kronerulling for moren, som selv ikke hadde råd til å betale.

Hvordan har moren det i dag?

– Hun har ikke ord for å utrykke sin takknemlighet. Samtidig er hun jo veldig spent på når Hiwet blir løslatt, det er det vi venter på nå. Og angsten for at hun blir torturert er der hele tiden, sier hun.

– De har slått henne

Hiwet holdes fanget på Sinaihalvøya i Egypt, sannsynligvis av en beduinsk stamme. Der har hun vært i snart fire måender.

I perioder har kidnapperne slått den 18 år gamle jenta, og begrenset matinntaket hennes.

– Neste steg nå er å avtale tid og sted for løslatelse. Det skjer forhåpentligvis så snart som mulig, sier Sæter Rotevatn.

Menneskesmuglere solgte henne

Hiwet og broren fikk midlertidig opphold i Norge for 11 måneder siden. Broren som er 15 år fikk lov å til å reise, men Hiwet fylte 18 år i mars i år, og ble nektet utreise fra Eritrea.

Årsaken er at hun ikke har avtjent verneplikt. Alle eritreiske borgere mellom 18 og 50 år plikter nemlig å avtjene verneplikt i Eritrea.

Verneplikten avtjenes over mange år. Derfor valgte hun å betale en menneskesmugler for å frakte henne inn i Sudan.

Denne skal imidlertid ha solgt henne videre til kidnapperne.

En bergenskvinne har samlet inn penger for å kjøpe fri en kidnappet 18-åring i Afrika. Den 18 år gamle eritreiske kvinnen var på veg til Bergen. Men for tre måneder siden ble hun kidnappet på grensen mellom Eritrea og Sudan. Gisseltakere truer med å drepe henne hvis ikke moren betaler. Nå har en bergenskvinne samlet inn over 150.000 kroner.

SE VIDEO: Bergenskvinnen Letensia Mengestu har forhandlet med kidnappere om den 18 år gamle datteren sin. Nå har hun fått hjelp av bergenslegen Torun Sæter Rotevatn.