Hopp til innhold

Norsk UD: Ikke betal løsepenger til kidnappere

ETIOPIA (NRK): Statssekretær Torgeir Larsen fra UD fraråder å betale løsepenger for å få frigitt gisler i Sinaiørkenen. – Vi frykter at det å betale bidrar til en kriminell sirkel, sier han.

Statssekretær Torgeir Larsen fra UD fraråder norske lokalsamfunn å samle inn penger for å befri gisler i Sinaiørkenen

SE VIDEO: Torgeir Larsen fra Det norske utenriksdepartementet råder å ikke betale løsepenger til menneskesmuglere.

Tormod Strand i Etiopia
Foto: NRK

Over 1000 flyktninger – de fleste eritreere – holdes nå som fanger og blir utsatt for tortur i Sinaiørkenen i Egypt.

Flere av dem har slektninger i Norge, og mange lokalsamfunn har engasjert seg og samler inn penger for å få frigitt gislene.

NRK reiste nylig sammen med statssekretær Torgeir Larsen fra Det norske utenriksdepartementet (UD) til den eritreiske grensen for å se nærmere på kidnappingsindustrien.

– Bidrar til at den kriminelle sirkelen går videre

Tragediene her gjør sterkt inntrykk på statssekretæren. Larsen forteller at Norge prøver å få et internasjonalt fokus på kidnappingene for å få stoppet torturen og utpressingen.

Samtidig har han en viktig melding å komme med til norske lokalsamfunn som engasjerer seg i slike saker og hjelper norsk-eritreere med å betale løsepenger.

– Vårt råd er å ikke betale disse menneskesmuglerne. Det er forferdelige historier og store tragedier, men vi frykter at det å betale bidrar til en kriminell sirkel som går videre, sier statssekretæren.

Larsen er klar over at budskapet hans vil vekke reaksjoner. Samtidig minner han om at ikke alle blir frigitt selv om det blir betalt løsepenger.

– Vi vet om gisler som det har blitt betalt løsepenger for, som likevel har blitt drept eller ikke blitt frigitt som avtalt, sier han.

Meaza Solomon

Broren til Meaza Solomon blir holdt som gissel i Sinai i Egypt. Der blir han torturert. Hensikten er å presse storesøsteren og resten av familien til å betale løsepenger.

Foto: Tormod Strand / NRK

Broren hennes blir holdt som gissel

NRK møtte en av disse slektningene, Meaza Solomon, i Kristiansand. Hun er opprinnelig fra Eritrea og kom til Norge for tre år siden.

Hun mottar telefoner fra beduiner i Sinai hver dag. De har kidnappet broren Daniel og krever henne for 30 000 amerikanske dollar. Hvis ikke vil de torturere og kanskje drepe han.

Kidnapperne gir stadig nye tidsfrister. Selv om han foreløpig er i live, betyr det også at han tortureres stadig mer. Søsteren jobber på spreng for å skaffe pengene til veie.

– Han hadde også betalt om datteren hans var kidnappet

Når hun får høre at UD råder folk til å slutte å betale løsepenger, sier hun følgende:

– Det kan de si, men da må Utenriksdepartementet i Norge og andre land gjøre noe slik at de kriminelle stoppes. Hvis datteren til denne mannen fra Utenriksdepartementet blir tatt av kidnappere, så vil han også betale for å redde livet hennes. Man har ikke noe valg, sier Meaza Solomon til NRK.

Torgeir Larsen sier at han har stor respekt for fortvilelsen og dilemmaet Solomon opplever.

– Samtidig mener vi at det beste for å bremse denne forferdelige virksomheten er å ikke betale. Vi frykter og tror at det å betale er med på å drive sirkelen videre. Som sagt har vi også klare eksempler på at det å betale ikke nødvendigvis hjelper, sier statssekretæren.

Over ett tusen flyktninger - de fleste eritreere - holdes fanget og blir torturert i Sinai-ørkenen. Flere av dem har slektninger i Norge, og mange lokalsamfunn har engasjert seg og samler inn penger for å få frigitt gislene. Vi har vært ved den eritreiske grensen. Reporter: Tormod Strand.

SE VIDEO: NRK og Torgeir Larsen reiste til den eritreiske grensen for å se nærmere på kidnappingsindustrien.

– De vil skjære broren min i stykker

Vi er på vei nordover i Etiopia, mot flyktningleiren Mai-Aini på grensen til Eritrea. Statssekretær Torgeir Larsen fra Det norske utenriksdepartementet er med på turen for å bidra til at katastrofen ikke lenger skjer i stillhet.

I Kristiansand forteller Meaza Solomon at hennes 19 år gamle bror, Daniel, flyktet fra Eritrea. Underveis ble han tatt av kidnappere. De holder han nå fanget i Sinai i Egypt. Mens vi er der får hun en telefon fra sin søster – med nyheter om broren.

– Hvis pengene ikke blir overført i morgen, skal kidnapperne skjære han i stykker. Det sa de til min søster nå, forteller Solomon og bryter ut i gråt.

Prøver å samle inn penger

Solomon ringer rundt og jobber med å samle inn pengene fra eritreere i Norge og etniske nordmenn. Hun vil gjøre alt for sin lillebror:

– Jeg er veldig glad i min bror. Han er ung og student. Jeg skulle ønske jeg kunne tatt hans plass nå.

Lillebroren Daniel flyktet også hit, til flyktningleiren Mai-Aini. Hver måned strømmer det omtrent 1000 flyktninger ut av Eritrea.

Landet er et av verdens verste regimer – med en militærtjeneste som i praksis er tvangsarbeid og som kan pågå i flere tiår for den enkelte. Det var nettopp dette Daniel flyktet fra.

Hun ble voldtatt av 30 menn

Den 20 år gamle kvinnen overlevde tortur i Sinai. For få uker siden ble hun deportert tilbake til flyktningleiren.

Foto: Tormod Strand / NRK

Blir solgt videre på veien

Fra Mai-Aini-leiren betaler eritreerne menneskesmuglere for å komme seg videre. Men på veien blir mange solgt til kriminelle bander som holder til i Sinaiørkenen i Egypt.

Her tortureres gislene for å presse familiene til å betale løsepenger. Rundt 1000 flyktninger holdes nå som fanger i Sinai.

NRK møtte en av disse som overlevde tortur der. For få uker siden ble hun deportert tilbake fra Sinai og hit til leiren. Den 20 år gamle jenta vil fortelle sin historie for å advare andre:

– De voldtok meg, og det var 30 stykker. Jeg hadde bind for øynene og var lenket fast på beina. De slo meg med kjetting på ryggen.

Kidnapperne krevde 30.000 dollar, men familien kunne ikke betale. Kidnapperne trodde hun var død og forlot henne. Hun ble funnet og sendt tilbake til denne leiren i Etiopia – med minner som aldri vil forlate henne.

– Organisert kriminalitet av verste slag

Historiene i flyktningleiren gjør dypt inntrykk på Torgeir Larsen.

– Jeg har hørt forferdelige historier om folk som er tatt til fange, blitt torturert og voldtatt. Det er organisert kriminalitet av verste slag, sier han.

I Kristiansand er fristen i ferd med å løpe ut. Meaza Solomon har ennå ikke klart å samle nok penger for å få frigitt broren. Til tross for at nordmenn med store hjerter har sendt henne flere tusen kroner.

I går hadde hun en telefonsamtale med sin bror. NRK har opptaket av samtalen, der broren ber for sitt liv:

– Vær så snill, redd livet mitt. Vi er sammenlenket med kjetting. Og nå brenner de meg med flammer.

Mange tragedier i denne flyktningleiren

Historiene i flyktningleiren Mai-Aini gjorde dypt inntrykk på Torgeir Larsen. Han forteller at Norge prøver å få et internasjonalt fokus på kidnappingene, for å få stoppet torturen og utpressingen.

Foto: Tormod Strand / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt