Hopp til innhold

Sikker på at kongen ikke er i veggen

– Jeg er 99 prosent sikker på at det ikke er er Magnus Lagabøte som ligger i veggen i Domkirken i Bergen, sier arkeolog og kongeekspert Øystein Ekroll.

Magnus Lagabøte og Øystein Ekroll

SKEPTISK: Øystein Ekroll mener kong Magnus Lagabøte ble begravet på et helt annet sted i Domkirken i Bergen.

Bergen Domkirke

HISTORISK BYGG: Domkirken i Bergen ble bygget i 1150 og er utvidet, restaurert og herjet av brann en rekke ganger.

Foto: DIS Hordland

Historiker Gunnar Rosenlund slapp tidligere i dag jubelen løs etter at radarundersøkelser inne i Domkirken i Bergen konkluderer med at en stor gjenstand, enten av metall eller inneholdende metall, er murt inn i den ene veggen.

– De har funnet sarkofagen til Magnus Lagabøte. Det kan ikke være noe annet, strålte Rosenlund til NRK.no.

– Må være noe helt annet

Kong Magnus VI Håkonsson Lagabøte døde i Bergen i 1280, 42 år gammel, og skal være begravet i den gamle fransiskanerkirken, nå kjent som domkirken. Men kongens sarkofag er aldri blitt funnet. Nå ønsker Gunnar Rosenlund undersøkelser inne i veggen for å se om det virkelig er kongegraven som er funnet.

Men arkeolog og kongeekspert Øystein Ekroll heller kaldt vann i årene på Rosenlund og andre som nå ønsker gå løs på kirkeveggen for å finne kongens grav.

– Det kan være mye rart som er innemurt i veggen, men jeg tror ikke det er en en kongegrav. Det må være noe helt annet de er på sporet av, mener Ekroll.

Video Gunnar Rosenlund

JUBLER: Historiker Gunnar Rosenlund er overbevist om at det er kongegraven som nå er funnet.

Tror Magnus lå i gulvet

Kongeeksperten peker på at tradisjonen med å gravlegge konger i veggene stod sterkest på 1000- og 1100-tallet. På 1200 begravde man i stedet kongen under gulvet i kirken, og markerte stedet med en forhøyning i gulvet, forteller han.

– Kongegravene ble da plassert midt i kirkekoret, hvor de da ville ligge midt mellom munkene som leste bønner sent og tidlig. Vi må også huske at Magnus Lagabøtes kone, den danske prinsesse Ingrid, ble gravlagt ved siden av mannen sin. Derfor skal man lete etter en dobbeltgrav, sier Ekroll.

Dronning Ingrid døde like før påske i 1287, også hun bare 42 år gammel.

– Lite håp om å finne graven

Ekroll mener det er lite sannsynlig at man vil finne gravstedet til Magnus og Ingrid.

– Det har vært ryddet og restaurert i kirken mange ganger, blant annet etter de mange brannene. Vi vet at man under restaureringen i 1880 tok opp gulvet og tok ut mange gamle begravde personer. Så dessverre er det nok liten sjans for at den graven er bevart, sier han.

Riksantikvaren avventer

Hos Riksantikvaren sitter man på gjerdet inntil videre. Å gi tillatelse til å bore i veggen kommer ikke på tale med det første.

– Selvsagt er det svært interessant, det som nå er blitt påvist. Men vi ønsker ikke å vurdere noe slikt før vi har sett nærmere på Sintef-rapporten. Den skal vi vurdere kritisk og eventuelt også snakke med andre eksperter, som kan si noe om hvor god en slik metode er, sier avdelingsdirektør og leder for kulturminneavdelingen, Dagfinn Claudius, til NRK.no.