Hopp til innhold

12 timers ventetid over fjellet

Stort sett alle veiene mellom øst og vest er stengt. På Hemsedalsfjellet er det tolv timers venting for de som er heldige og slipper gjennom i kolonne.

Kø
Foto: Jørn Brustad

Sjekk været på yr.no

- Vi vil ikke anbefale noen å kjøre over fjellet hvis de ikke absolutt må, sier Ove Amundsen, vaktoperatør ved Statens vegvesen.

Alle fjellovergangene blir holdt stengt frem til søndag. Det eneste unntaket er altså Hemsedalsfjellet, hvor bilene må belage seg på et halvt døgn med venting.

LES OGSÅ: Bergensbanen stengt

Kø over Haukelifjell

STENGT: Torsdag var Haukelifjell åpent for kolonnekjøring, men nå er også denne fjellovergangen stengt.

Foto: MMS-foto

- Fulstendig kaos

Jørn Brustad er en av de som er rammet av stengte fjelloverganger. På vei til vinterferie måtte han og familien ta inn på hotell i Årdal natt til lørdag. Lørdag ettermiddag var han forberedt på en ny natt på hotell.

- Her er det fullstendig kaos. Det står 60-80 trailere her, og et sted mellom 100 og 150 personbiler. Det begynner å bli litt uoversiktlig her. Det er to stakkarer fra Mesta som står her, men det finnes ikke noe køsystem, sier han.

Fremdeles kommer det biler til stedet, fordi de har fått meldinger om at det nå er kolonnekjøring. Men bilene blir holdt igjen i Lærdal på vei østover.

- Dette gjør vi for at de ikke skal kjøre seg fast oppe i dalen, sier Amundsen.

Prioriterer Filefjell

Da det gikk et ras på Filefjell klokken halv ni fredag morgen, ble den siste åpne fjellovergangen stengt. Det var da usikkert når de ville bli åpnet.

På Filefjell sitter 35 mennesker værfast etter at det gikk snøras på E 16. Les: - Ikkje her vi skulle sitte

- Raset stort og består av tung og våt snø, som er skummel med tanke på nye ras. På grunn av personene som er værfaste, er dette vår førsteprioritet, sier Amundsen.

Fly- og togtrafikk også rammet

I Sogn og Fjordane har stormen «Sondre» slått til for fullt og Sogndal Lufthamn måtte fredag stenge frem til klokken 12 på grunn av lynnedslag og påfølgende strømbrudd.

Også jernbanenettet har merket uværet. Bergensbanen har vært opp til fem timer forsinket.

- Brøytingen fører til mer stopp og venting, men alle tog går, sier Kjell Bakken, vakthavende informasjonssjef i Jernbaneverket.

Se vegvesenets webkamera fra Vestlandet

Kø

KØ: - Det er opptil 150 personbiler og 80 trailere som venter, og det finnes ikke køsystem, sier Jørn Brustad, som selv venter på å slippe over fjellet.

Foto: Jørn Brustad