Hopp til innhold

Elite Foto får åpne igjen

Elite Foto får åpne de tidligere FotoKnudsen butikkene. Konkurransetilsynet har endret oppfatning.

Stengt FotoKnudsen

De solgte FotoKnudsen-butikkene er stengt igjen. Konkurransetilsynet vil ikke la de nye eierne åpne butikkene.

Foto: NRK

Tirsdag måtte FotoKnudsen butikkene stenge – igjen. Elite Foto kjøpte 19 av de 24 butikkene til FotoKnudsen, etter at den bergensbaserte bedriften gikk konkurs for to uker siden. Elite Foto ba om lov til å holde butikkene åpne mens tilsynet behandler kjøpet, men Konkurransetilsynet ville ikke gi tillatelse.

Vi er bekymret for hvordan dette påvirker konkurransen. Vi må snakke med konkurrenter til FotoKnudsen og Elite Foto, og forsikre oss om at dette ikke fører til skade for konkurransen. I mellomtiden er butikkene stengte, sa Christine B. Meyer, direktør for Konkurransetilsynet.

Les også: Konkurs i FotoKnudsen kan føre til flere konkurser

Endret mening

– Vi har fått inn en ny søknad med nye opplysninger. På bakgrunn av dette har vi innvilget et unntak som gjør at butikkene kan holdes åpent, forteller Beate Berrefjord i Konkurransetilsynet.

Berrefjord understreker at dette ikke betyr at kjøpet av butikkene er godkjent. Konkurransetilsynet skal fortsatt behandle kjøpet, men Elite Foto kan åpne butikkene onsdag. Hvilke nye opplysninger de har fått, vil hun heller ikke kommentere.

– Det er snakk om sensitive opplysninger og forretningshemmeligheter. Vi har også kommet fram til at dersom kjøpet ikke blir godkjent, er det ikke umulig å gjøre om, sier Berrefjord.

Eiere reagerte på stenging

– Dette var vi totalt uforberedt på. Her har vi 140 arbeidsplasser og store kundeverdier i butikkene, sa styreformann i Jotunfjell Partners, Kristoffer Olsen. Jotunfjell Partners har tatt over Elite Fotokjeden, men kjøpet er ikke gjennomført ennå.

Hyllene i butikkene er tømt for FotoKnudsens varer, men skiltene er ikke byttet. Kundene til FotoKnudsen har fortsatt bilder og andre varer utestående i butikkene.

– Vi opplever jo at konkurransen på dette markedet er flyttet til elektrokjeder og netthandel. Da er det snevert å se på kjøpet av 19 butikker. Spesielt i en tid da mange butikker har måtte stenge nettopp på grunn av konkurransen fra nett og elektrokjeder, sier styreformannen.

Hvor mye taper dere på at butikkene står stengt?

– Det er betydelige beløp, og vi opplever at kundene mister tålmodighet.

Les også: Familien vil starte nytt FotoKnudsen

Bekymret for åpning

Christine B. Meyer

- Vi er bekymret for at salget kan gå ut over konkurransen i bransjen, sier Christine B. Meyer, direktør i Konkurransetilsynet. Arkivfoto.

Foto: NRK

De 140 butikkansatte er fortsatt i jobb, med å pakke ut varer og gjøre butikkene klare til åpning. Kristoffersen sier likevel det ikke vil vare lenge, dersom de ikke får klarsignal fra Konkurransetilsynet.

– Vi er bekymret. Vi er redde for at dersom det ikke kommer en snarlig løsning, får vi ikke klare å åpne. Vi håper på en snarlig løsning, sier Kristoffersen.

– Vi forstår at det er kritisk for partene, og vi jobber så raskt vi kan. Dette vurderer vi fortløpende, svarer direktør i konkurransetilsynet, Christine Meyer.