Hopp til innhold

Mæland vil ikke ha fyrverkeriforbud

Byrådsleder Monica Mæland i Bergen mener lokale tiltak er tilstrekkelig. – Vi kan ikke forby alt som kan være farlig om det brukes med uforstand, sier hun.

Byrådslederen i Bergen støtter ikke utstpill fra kollegaene i Oslo og Stavanger.

GÅR MOT PARTIFELLER: Byrådsleder Monica Mæland er ikke enig med byrådsleder Stian Berger Røsland i Oslo og ordfører Christine Sagen Helgø i Stavanger. Bergenserne er mer delte i sine meninger.

17 personer pådro seg øyeskader under årets nyttårsfeiring, fem av dem mistet synet eller fikk alvorlige mén. Disse tallene, sammen med skremmende scener fra Rådhusplassen i Oslo, gjør at mange nå tar til orde for et totalforbud mot salg av fyrverkeri til privatpersoner.

Mener lokale tiltak er nok

I løpet av nyttårshelgen har både brannsjefen i Bergen , Johnny Breivik, og overlege Nils Bull ved Øyeklinikken på Haukeland universitetssykehus tatt til orde for at myndighetene må endre loven. De to får støtte av byrådsleder Stian Berger Røsland (H) og et flertall av bystyret i Oslo, samt ordfører Christine Sagen Helgø (H) i Stavanger.

Men byrådsleder Monica Mæland (H) i Bergen vil ikke stemme i med sine partifeller.

– Det er vanskelig å tenke seg at man skal forby alt som kan være farlig hvis det brukes med uforstand. Jeg mener det er en god løsning at kommunene selv kan beslutte om det skal være forbudt eller ikke, sier Mæland til NRK.no.

– Skadene har gått ned

Dani (23) får behandling på Øyeklinikken

BLE BLIND: Dani (23) mistet synet på sitt venstre øye nyttårsaften.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

I Bergen har alt fyrverkeri de siste årene vært forbudt i bykjernen, utenom spesielt angitte soner.

– Skadene har gått ned, det var også hele hensikten. Kommunen er også med på et spleiselag på offentlig fyrverkeri, som skal være til glede for alle som har utsikt til Bergen sentrum, sier byrådslederen.

En rundspørring på gaten i Bergen viser at bergenserne har svært delte meninger om et eventuelt forbud mot fyrverkeri.

Rakettoffer støtter forbud

En som derimot ikke er i tvil, er 23 år gamle Dani fra Bergen, som nyttårsaften mistet synet på sitt venstre øye etter å ha fått skutt fyrverki rett opp i ansiktet. Han mener et totalforbud er eneste løsning og at forbudet mot raketter med styrepinne ikke er tilstrekkelig.

– Jeg har mistet øyet på grunn av at politikerne bare har satt halve foten ned, sa han til NRK.no tirsdag.