Vil ha totalforbud mot fyrverkeri

I natt vil 15-20 mennesker få alvorlige øyeskader. Brannsjef Johnny Breivik mener forbud mot salg av fyrverkeri over disk er det eneste som kan stoppe skadene.

Johnny Breivik

BRANNFAKKEL FRA BRANNSJEFEN: Johnny Breivik mener folk bør være fornøyd med det offentlige fyrverkeriet.

Foto: Renold Tennysen Christopher / NRK

– I Bergen skal det være 17 minutter med flott offentlig fyrverkeri i kveld. Hvis vi kunne ha sett på det sammen, i stedet for at folk løp rundt i gatene og skjøt opp selv, ville nok skadestatistikken sett helt annerledes ut, sier brannsjefen i Bergen, Johnny Breivik, til NRK.no.

LES OGSÅ: Tipsene for en tryggere nyttårsaften

Raketter på nyttårsaften

TILLATT I ÅTTE TIMER: Fra klokken 18 til klokken 2 i natt kan private skyte opp fyrverkeri, bortsett fra i soner med totalforbud.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Frir til myndighetene

Brannvesenet er forberedt på en travel natt, til tross for at det i Bergen er totalforbud mot oppskyting av raketter innenfor bompengeringen, samt i Salhus og på Laksevåg.

Selv om antall branner i forbindelse med nyttårsfeiringen har gått ned etter forbudet mot raketter med styrepinne, mener Breivik at tiden er moden for også å kutte ut salg av fyrverkeri.

– Sentrale myndigheter må inn og gjøre begrensninger. Så lenge det blir solgt over disk, får man ikke til et totalforbud. Derfor må vi ha en kombinasjon mellom begrensninger fra myndighetene, samt at fyrverkeri ikke blir solgt over disk, mener brannsjefen.

LES OGSÅ: Vi sender 250 millioner opp i lufta

Foreslår oppskyting på flere steder

– Hva med folk som bor utenfor byene og ikke kan se det offentlige fyrverkeriet?

– Det blir en utfordring. Andre steder har man løst det med å skyte ut fyrverkeri fra flere forskjellige steder, men det vil ikke være så enkelt å få noe sånt til for alle, sier Breivik.

LES OGSÅ: – Farlig å mekke med fyrverkeri

Fyrverkeriutsalg

GOD BUTIKK: Nordmenn svir av mange millioner kroner på fyrverkeri nyttårsaften.

Foto: Sissel Helen Kvalvik / NRK