Hopp til innhold

Dani (23) fikk rakett rett i øyet

Antall øyeskader under nyttårsfeiringen er på full fart opp igjen. Dani fra Bergen ble blind på ett øye på nyttårsaften. – Jeg skal aldri røre fyrverkeri igjen, sier han gråtkvalt.

Dani (23) mistet synet på ene øyet nyttårsaften. Overlege Nils Bull mener tiden er inne for et totalforbud mot fyrverkeri.

STERKT PREGET: Dani (23) feiret nyttår med venner og familie da batteriet traff ham i ansiktet.

På landsbasis måtte totalt sytten personer måtte behandles for øyeskader etter nattens nyttårsfeiring. Fem av dem fikk så alvorlige skader at de mistet synet. Det er én mer enn i fjor.

Overlege Nils Bull ved Øyeavdelingen på Haukeland universitetssykehus er bekymret for utviklingen.

Øyeskade etter fyrverkeri

MISTET SYNET: Slik så Danis øye ut da han kom til Øyeavdelingen natt til første nyttårsdag.

Foto: Nils Bull / Haukeland universitetssykehus

– Da forbudet mot raketter med styrepinne ble innført, gikk tallet ned fra ca. 21 skader til 10-11. Men nå kryper tallet oppover mot der vi var før, sier Bull til NRK.no.

– Stod rett over da det smalt

Overlegen er på jobb hver eneste nyttårsaften og ser hvert år de forferdelige skadene som oppstår under nyttårsfeiringen.

I natt måtte han behandle 23 år gamle Dani, som skulle feire rolig sammen med familie og venner ved Valle i Fana.

– Vi hadde bare et par stjerneskudd og et middels stort batteri. Da jeg skulle tenne på ved midnatt, strevde jeg med å finne lunten. Da trodde jeg fant den og tente på, sa det bare ka-boom. Jeg stod rett over og fikk det rett i ansiktet, forteller han.

– Glad jeg har det andre øyet

De første sekundene forstod han ikke hva som hadde skjedd. Men da han så ansiktsuttrykket på familiemedlemmene og samtidig så blodet på hendene, gikk det opp for ham at øyet var rammet.

– Her har det gått hull på øyet hans og øyet hans er helt tapt synsmessig, sier overlege Nils Bull.

Overlege Nils Bull

VIL HA TOTALFORBUD: Overlege Nils Bull ved Øyeavdelingen på Haukeland universitetssykehus mener friheten til å fyre opp fyrverkeri koster for mye.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Det er et stort sjokk. Jeg tror ikke det har gått helt opp for meg. Det er jo under 24 timer siden det skjedde. Men jeg prøver å se positivt på det. Jeg har fortsatt det andre øyet. Det kunne gått mye verre, sier 23-åringen selv.

Lei av å forutse mange skader

– Å miste synet er et stort sjokk for alle som blir rammet. Synet er noe man skal ha hele livet. Man tenker kanskje ikke på hvor viktig det er før man mister det, sier Bull.

Han har sett seg lei på de mange rakettskadene som kommer hver eneste nyttårsaften.

– Det er nesten helt forutsigbart hva som vil skje. Før denne feiringen regnet vi med at 15-20 øyne kom til å gå tapt. Det er akkurat det som har skjedd, og det kommer til å skje hvert eneste år fremover, hvis ikke noe blir gjort, sier overlegen.

Mest unge menn som rammes

– Er folk blitt mer uforsiktige de siste årene?

– Nei, jeg tror bevisstheten rundt farene er større nå på grunn av all oppmerksomheten. De som var forsiktige før, er enda mer forsiktige nå. Dessverre er det slik at de som trenger det mest, hører minst på advarslene. Unge menn som alltid har vært uforsiktige, er fortsatt uforsiktige.

Mener totalforbud er eneste løsning

Bull mener i likhet med brannsjefen i Bergen at et totalforbud mot privat fyrverkeri er den eneste fornuftige løsningen.

– Det er meningsløst at vi skal få alle disse skadene hvert år. Jeg ser ikke noe poeng i at vi skal ha denne friheten til å bruke eksplosiver på nyttårsaften. Det blir som om vi skulle tillatt promillekjøring og kjøring uten førerkort en dag i året, mener han.

VIDEO: Se nyttårsfyrverkeriet i Bergen