Hopp til innhold

Høy verkstedpris gjør at rekordmange vraker bilen

Over 77 000 biler har blitt levert til norske bilopphuggerier så langt i år. Stive verkstedpriser og høyere vrakpant er noen av årsakene til at stadig flere vraker bilen.

Bilvraking

Over 77 000 biler har blitt vraket i Norge i år.

Foto: Ingrid Wilberg Arnesen / NRK

Vraking av bil

7300 biler har blitt vraket bare i Hedmark og Oppland.

Foto: Ingrid Wilberg Arnesen / NRK

Maskinene på Brødrene Kristiansen bilopphuggeri i Elverum, startes opp, sultende på biler. En etter en fraktes bilene bort for og vrakes. Og på bilopphuggeriet har merket en økt pågang siden i fjor.

– Vi har fått inn flere biler til vraking enn på samme tid i fjor, det er det ingen tvil om, sier daglig leder, John Øystein Kristiansen.

Nye tall fra Toll og Avgiftsdirektoratet viser at stadig flere biler vrakes i Norge.
Over 77 000 biler ble levert til biloppsamlere det første halvåret i 2012, og i Hedmark og Oppland aleine har det blitt vraket omtrent 7300 biler. Det er en økning på nesten 1200 biler, sammenliknet med i fjor.

Økt vrakpant og høye verkstedpriser får skylden

Daglig leder hos Brødrene Kristiansen i Elverum tror det er flere årsaker til at flere velger å vrake bilen. Spesielt tror Kristiansen at stor økning i prisene hos bilemekanikere gjør at flere velger å vrake bilen.

– Det blir fort dyrt for folk som ikke kan skru bil selv å ha bilen stående på verksted. Hvis det da er en del feil og mangler på bilen, vraker folk heller bilen og kjøper seg et nyere kjøretøy, forteller Kristiansen.

John Øysten Kristiansen

John Øystein Kristiansen tror høye verkstedpriser gjør at flere vraker bilen.

Foto: Ingrid Wilberg Arnesen / NRK

Fra januar 2012 gikk vrakpanten opp til 2000 kroner, og Kristiansen mener dette også kan være en medvirkende årsak til at flere leverer bilen på bilopphuggeri.

– I tillegg har folk fått bedre økonomi, så folk passer nok på å bytte ut bilene sine nå, legger han til.

– Får forurensende biler vekk fra veien

Kristiansen sier det er positivt at flere og flere velger vraker sine gamle biler, spesielt med tanke på miljøet.

– Det er klart en fordel å få de eldste bilene ut av trafikken, og at disse blir byttet ut med nyere biler som ikke forurenser så mye, påpeker han.

Og selv med økt pågang understreker Kristiansen at de fremdeles har god kapasitet til å ta imot flere biler på bilopphuggeriet på Elverum.

– I 2011 vraka vi vel 2300 biler, så vi har mer enn god nok plass til flere, avslutter Kristiansen.

Bilvraking

Bedre økonomi gjør at flere bytter ut bilene sine.

Foto: Ingrid Wilberg Arnesen / NRK