Hopp til innhold

Bekymret for at barn som mobbes ikke tas på alvor

Barneombudet er bekymra for at barn som opplever mobbing i skolen ikke blir tatt på alvor.

Denne uka ble rektor ved Dokka barneskole anmeldt til politiet for ikke å ha tatt tak i det som blir beskrevet som en alvorlig mobbesak ved skolen.

Se Østnytt-innslaget nederst i artikkelen.

Blir ikke hørt

Seniorrådgiver hos Barneombudet, Jannicke Sæter Olsen, sier at flere elever som klager på mobbing ved sin skole, opplever at de ikke blir hørt.

– Vi har nå sett på hvordan klage og tilsynssystemet fungerer i skolen. Det er få virkemidler og lite makt bak kravet. Elever har sterke rettigheter som de ikke nødvendigvis får, sier hun.

Og siste utvei for mange av familiene som opplever mobbing ved skolen er å flytte til en ny skolekrets.

Det synes Sæter Olsen er problematisk.

– Det er dårlig at man skal måtte flytte. Det er vanskelig å nå fram eller ha noen konkrete råd hvis situasjonen er fastlåst, sier hun.

LES OGSÅ Vil få flere dømt for mobbing

Fastlåst

I Nordre Land kommune har situasjonen blitt nettopp fastlåst. Aksjonen Stopp Mobbingen har bedt kommunen om å fjerne rektoren fra sin stilling etter manglende oppfølgning hos en ung gutt som har blitt mobbet hele sitt barneskole-liv.

Aksjonens leder, Tore Sveum, ga tydelig uttrykk for hva han mente om saken.

– Dette er eneste måten kommunen som skoleeier kan vise befolkningen i Nordre Land kommune at de tar foreldre og barns ve og vel på alvor, sier han.

Men kommunen og kommuneledelsen viser full tillit til rektoren.

Det er en alvorlig sak med alvorlige påstander. Vi har gjennomgått saken og etter vår vurdering er det ikke grunnlag for den massive kritikken skolen har vært utsatt for, sier rådmann Jarle Snekkestad.

Video Mobbesak ved Dokka barneskole