Hopp til innhold

Fant døde lamaer på gård

Mattilsynet anmelder en bonde fra Engerdal etter å ha funnet 18 døde dyr på gården hans.

Døde dyr funnet i Engerdal

Inntil veggen ligger en død lama som de andre dyrene må gå over for å komme inn i fjøset. De levende har lagt igjen avføringen sin over den døde.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

Mattilsynet fant 18 døde husdyr da de var på befaring på en gård i Engerdal. Nå politianmelder de bonden.

– Bonden som eier dyra blir anmeldt til politiet for brudd på dyrevernloven, sier seksjonssjef Harald Øverby i Mattilsynet.

Kadavrene av sauer og lamaer ble funnet både innendørs, ute på gården og på et beite i nærheten.

Mattilsynet fikk ei bekymringsmelding om dyrevernsaken i Engerdal rett før helga, og på mandag gjennomførte de tilsynsbesøk ved og på gården. Opptellinga viste tilslutt 18 husdyrkadavre.

Det sier lensmann Bjørn Lagmannsveen i Engerdal.

Død lama

Her ligger restene av en død lama på gården i Engerdal.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

En overlevde på beite

Verken politiet eller Mattilsynet vil i dag kommentere nærmere hva slags husdyr saken dreier seg om, men NRK kjenner til at det er både sauer og lamaer blant de døde dyra. Mattilsynet og politiet undersøkte mandag også ei innhengning som bonden eier en kilometers veg unna gården.

Fem lamaer har gått på dette beitet i høst og vinter, men bare en av dem var i live da dyrevernmyndighetene kom dit. Tre av de døde dyra som ble funnet nedsnødd ved foringsplassen er nå sendt til obduksjon for å få fastslått dødsårsaken, sier Lagmannsveen.

- Kan være kulda

Etter det NRK forstår skal de nøysomme og hardføre dyra har dødd i løpet av en lengre periode i vinter, men det er altså foreløpig uklart om det var på grunn av sult, av kulde eller av en sykdom.

NRK var i går kveld i kontakt med bonden, men han ville ikke stille til intervju. I samtalen sier han at han ikke vet hvorfor dyrene døde, men antyder at det kan ha vært den strenge kulda i vinter som er årsaken. Han hevder at besetningen har fått nok mat og vanlig stell, men innrømmer at han ikke har kontaktet veterinær om noen av de døde dyra.

Lensmann Bjørn Lagmannsveen sier han venter å få anmeldelsen fra Mattilsynet inn på bordet i løpet av onsdag, og etterforskning blir da igangsatt.

– Saken er alvorlig, sier Øverby.

Lama på gård

Flere lamaer på gården bærer preg av vannstell.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK