Hopp til innhold

Hovedmann hevder han ikke var hovedmann

For første gang ble den antatte hovedmannen i den store narkotikasaken i Lillehammer konfrontert med de alvorlige anklagene mot ham. – Jeg var ikke den hovedmannen dere mener jeg var, hevdet han i retten.

Vitneboks i Sør-Gudbrandsdal tingrett

FORKLARTE SEG: Den antatte hovedmannen benektet at han tilhører en kriminell gjeng.

Foto: Kristina Skamsar / NRK

Det har vært knyttet stor spenning til utspørringen av 29-åringen.

Den uføretrygdede mannen er tiltalt for kjøp og salg av over 60 kilo narkotika, samt heleri og alvorlige trusler og vold mot flere personer. Han har sittet i varetekt helt siden han ble arrestert, men har ikke ønsket å stille i politiavhør.

Onsdag ettermiddag og torsdag morgen avga han sin frie forklaring, som betyr at han fritt og uten spørsmål fikk forklare seg for retten. Torsdag ettermiddag startet utspørringen av ham. For første gang kunne politi og påtalemyndighet, ved aktor Jo Christian Jordet, få stille de spørsmålene de ønsket.

– Ikke 60 kilo

Aktor Jo Christian Jordet sitter ved påtalebenken i rettssalen

STARTET UTSPØRRING: Aktor Jo Christian Jordet.

Foto: Juliane Kravik / NRK

I retten hevdet den hovedtiltalte at han ikke har kjøpt og solgt over 60 kilo.

– Jeg skal ikke krangle på antall kilo. Men det var ikke så mye.

– 10-15 kilo, spurte aktor?

– Jeg vet ikke. Men 60 var det ikke, svarte hovedtiltalte.

Flere av de andre tiltalte fremstår i retten som beskjedne og forsiktige, og de har forklart seg med lave stemmer. Den hovedtiltalte 29-åringen har imidlertid vært svært ivrig i sin forklaring. Han snakker tydelig, høyt og fort, og ser hele tiden på aktor og dommer. Flere ganger må både aktor og dommer be ham snakke roligere.

29-åringen ønsker imidlertid ikke å snakke for mye om bakmennene. Han vil heller ikke bruke navn, men i stedet omtaler han dem som «X» og «Y».

– Jeg må ta hensyn til min egen sikkerhet, sa den hovedtiltalte flere ganger.

Les også:

– Ikke hovedmann

Den hovedtiltalte hevdet i retten at han heller ikke er den hovedmannen han er utpekt som. 29-åringen hevdet blant annet at en av de andre tiltalte selv tok initiativ til å hente flere kilo med narkotika i Oslo for salg i Lillehammer mens han selv satt i fengsel.

Aktor forsøker å fremstille 29-åringen som hovedmannen, og spør blant annet om han er tilknyttet en kriminell gjeng. Det benekter tiltalte.

Mannens forsvarer, Øyvind Bergøy Pedersen, er dessuten kritisk til politiets etterforskning.

– Politiet har etterforsket som om min klient er hovedmannen. De har ikke i tilstrekkelig grad gått etter andre spor, sier Bergøy Pedersen til NRK.

– Fikk skyhøy gjeld

Hovedtiltalte fortalte i retten at narkotikasalget på Lillehammer i begynnelsen gikk veldig greit. Men etter hvert fikk han og kameratene problemer.

– Problemene startet da den ene av de andre rett og slett ble ranet for ett kilo narkotika. Jeg sa han skulle holde seg unna de som ranet ham. Men dessverre gjorde han ikke det ikke.

Hovedtiltalte fortalte også at selv om de etter hvert klarte å betale en del penger som de skyldte, ble ikke gjelda redusert.

– Den ble i stedet skyhøy. Men av hensyn til min egen sikkerhet vil jeg ikke si hvor høy den er blitt.

– Hvordan har din økonomi vært?, spurte aktor.

– Jeg har ikke hatt noen penger selv heller, sier hovedtiltalte.

Aktor viser deretter bilder av flere dyre gjenstander som politiet mener 29-åringen eier.

Aktor ble ikke ferdig med sin utspørring torsdag, og fortsetter fredag. Da skal også forsvarerne spørre ut hovedtiltalte.

– Dårlig kvalitet

Tidligere torsdag forklarte tre 19-årige gutter seg. De tre er blant de syv tiltalte i narkotikasaken, og har på vegne av hovedmannen og hans assistenter solgt stoff på gata i brukerdoser. De begynte alle med stoff på slutten av ungdomsskoletida eller i det påfølgende året.

– Jeg begynte å selge for å finansiere eget forbruk. Jeg røkte narkotika hver dag fra jeg sto opp til jeg la meg, sa den ene.

Men stoffet som de fikk hadde gjennomgående dårlig kvalitet, hevdet guttene.

– Det var mye elendig. Likevel var det lett å selge. Telefonen ringte hele tiden, sa den ene.

Guttene forklarte også at tilgangen på narkotika i Lillehammer ble merkbart mindre da politiet gjorde de første arrestasjonene i saken.

Flere saker fra Innlandet