Hopp til innhold

Hestejenter blir gode ledere

Svenske forskere har funnet ut at stallen nærmest fungerer som en skole for framtidige kvinnelige ledere og gründere.

Hestejenter

Jentene Kari Anna Korshavn King, Anna Marie Jakobsen, Laura Louise Stewart Walig, Marte Ditlevsen, Elida Thoresen Odberg og Nora Lium-Dahlborg sier alle de har lært å bli mer ansvarsbevisste av å jobbe med hest.

Foto: Jorunn Vang / NRK

Linn Hilde Fosso

Linn Hilde Fosso er påtalesjef i Vestoppland politidistrikt, og er en av mange kvinnelige ledere med bakgrunn fra hestemiljøet.

Foto: Jorunn Vang / NRK

– I stallen må man ta mye ansvar og utføre hardt arbeid hver dag, da lærer man å stå på dag etter dag og ikke gi seg, forklarer Linn Hilde Fosso.

Fosso er påtalesjef i Vestoppland politidistrikt, og hun er en av mange kvinnelige ledere med bakgrunn fra stallen.

Sterke kvinner i stallen

Og svenske forskere ved universitetet i Luelå har nå kunnet trekke paralleller til hestemiljøet og utvikling av kvinnelige ledere.

– Jentene som jobber med hest må håndtere vanskelige oppgaver, som store hester som veier flere hundretalls kilo, samt hardt fysisk arbeid, forklarer Mats Westerberg ved Universitet i Luelå.

Han er en av forskerne ved universitetet som nå har lagt frem en forskningsrapport som viser at arbeidet i stallen gir sterke kvinner som utvikler gode lederegenskaper.

(Artikkelen fortsetter under videoen).

Hestejenter, hest, leder, gode ledere, ledere, hest, jenter, Birkebeineren hestesenter i Lillehammer, spa møkk, møkk, medarbeidersamtaler, barndommen, lederjobb, bestemte, pliktoppfyllende, Luleå, universitetet i Luleå, hestemiljø, arbeidslivet

Hestejenter blir ledere.

– Dette er et miljø som fremmer lederskap og entreprenørskap blant kvinner, sier Westerberg.

Han mener studien viser at kvinner har like store lederevner som menn, bare de får et miljø hvor disse egenskapene kan utvikles.

Blir ansvarsbevisste

Linn Hilde Fosso sier hun kan kjenne seg igjen i resultatene fra forskningsrapporten fra Sverige, om at hestejenter lærer seg å ta lederansvar.

– Når man holder på med hest er det nødt til å være kontinuitet i ting, det gikk ikke an å være borte en dag fordi man hadde mer lyst til å gjøre noe annet enn å jobbe i stallen, sier Fosso.

Gjøvik miljøhestesenter jobber det mange tenåringsjenter i stallen som har fullt ansvar for hver sin hest faste dager i uka. Her blir det ofte travelt når hester skal sales opp til ridetimer, og bokser skal møkkes.

Jentene Kari Anna Korshavn King, Anna Marie Jakobsen, Laura Louise Stewart Walig, Marte Ditlevsen, Elida Thoresen Odberg og Nora Lium-Dahlborg sier alle de har lært å bli mer ansvarsbevisste av å jobbe med hest, tror forskningen kan stemme.

– Når vi jobber med gruppearbeid på skolen så tar vi ofte lederansvaret i gruppa. Og så lærer man jo å håndtere et dyr som er ti ganger større enn deg, forteller de.

Flere saker fra Innlandet