Hopp til innhold

Etterforsker alvorlig vold mot baby

En kvinne er siktet i det som kan være en alvorlig barnemishandlingssak i Lillehammer. Situasjonen til en fire måneder gammel baby er uviss etter at moren skal ha mishandlet barnet da det bare var tre uker gammelt.

Barnemishandling, shaking baby, ristingskade, Lillehammer, politiet, Lillehammer sykehus, Rikshospitalet, helikopter, lege, legen, mishandling, risting, riste, muskulatur, stort hode, underutviklet, blødninger, hjerne, øyne, brudd, bruddskader, død

SE VIDEO: Barnemishandlingssak etterforskes på Lillehammer. Politiadvokat Lars Ringvik leder etterforskningen.

Politiet er nå i ferd med å avslutte etterforskningen av det som kan være en svært alvorlig barnemishandlingssak i Lillehammer.

– Poltiet mener dette dreier seg om påført vold mot en tre måneder gammel baby, forteller politiadvokat Lars Ringvik.

– Babyen er påført alvorlige hjerneskader, sannsynligvis ved at barnet har blitt ristet hardt.

Shaken Baby Syndrome

Dette er illustrasjonsbilder fra filmen 'Din fantastiske baby', som er utgitt av Stine Sofies Stiftelse. Bildene viser virkningen når et lite barn ristes kraftig. På grunn av underutviklet muskulatur og et stort hode, kan karftig risting føre til blødninger i hjerne og øyne, bruddskader og død:

Uviss skjebne for barnet

Skjebnen til det snart fire måneder gamle barnet er fortsatt uviss etter at det skal ha blitt sterkt mishandlet da det bare var tre uker gammelt.

Saken har blitt etterforsket siden august.

Foreldrene til barnet har flyttet fra Lillehammer, men det er politiet på Lillehammer som etterforsker saken.

Ifølge Folkehelseinstituttet dør rundt 40 spedbarn og småbarn under fire år plutselig og uventet hvert år. De fleste av disse dør som følge av krybbedød (40 prosent), mens en til to dør av omsorgssvikt.

Filleristing

– De hyppigste skadene ved grov barnemishandling skyldes filleristing, ofte kombinert med stump vold, for eksempel dunking av hodet mot en bordplate. Det er vanskelig å ta inn over seg hvor voldelige foreldre og andre voksne kan være mot barna sine, sier professor Torleiv Rognum ved Rettsmedisinsk institutt til NRK.

Han har i over 30 år arbeidet med å obdusere døde barn, og forteller at en tredjedel av barna som utsettes for slik filleristing, dør.

Obduksjon er viktig for å konstatere dødsårsaken, og i de aller fleste tilfeller er foreldrene uten skyld.

– Men obduksjon er viktig for familier som opplever å miste et barn. Det viser at barnet var mye verdt, og det forebygger sladder og mistenkeliggjøring, sier Rognum.

Flyttet til Ullevål


Den den lille gutten på Lillehammer ble 14. august i år lagt inn på Lillehammer Sykehus, men situasjonen var så alvorlig at han ble fraktet til Rikshospitalet i Oslo med helikopter.


Den 16. august tok legen ved Rikshospitalet kontakt med politiet på Lillehammer og ga beskjed om det de mente var alvorlig barnemishandling.


Begge foreldrene var først siktet i denne saken. Faren er nå sjekket ut, mens siktelsen mot mora er opprettholdt. Hun vil trolig bli tiltalt på nyåret.