Hopp til innhold

111 barnehager kan streikerammes - sjekk om din blir berørt

Om ikke PBL og fagforeningene Utdanningsforbundet, Delta og Fagforbundet kommer til enighet, vil medlemmer i 111 barnehager over hele landet tas ut i streik fra tirsdag. Bergen blir hardest rammet.

Barnehage

Hele 1700 barnehageansatte over hele landet kan bli tatt ut dersom ikke partene PBL (Interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen for private barnehager i Norge) og Utdanningsforbundet, Delta og Fagforbundet blir enige om en felles pensjonsordning.

Foto: colourbox.com

Torsdag kl. 11.00 starter meklingen mellom arbeidsgiverorganisasjonen for private barnehager, PBL og fagforeningene. Det er tjenestepensjonsordningen til ansatte som det strides om, som gjorde at forhandlingene brøt sammen i sommer.

Frist for å komme til enighet er fredag kl. 24.00, og om partene nok en gang forblir uenige, vil streiken tre i kraft fra tirsdag.

Totalt 1700 medlemmer i Utdanningsforbundet, Delta og Fagforbundet kan bli tatt ut. Dette vil føre til redusert bemanning i hver enkelt barnehage, ikke nødvendigvis stengte barnehager.

Det er tilsammen 111 barnehager i Bergen, Bodø, Oslo, Porsgrunn, Rana, Sarpsborg og Skien som berøres dersom det blir streik.

– Utrygg framtid

Det er altså en ny pensjonsavtale som er sakens kjerne, og Utdanningsforbundet mener denne vil ramme de ansatte hardt økonomisk. De frykter en ordning der eierne kan ta ut et overskudd på bekostning av de ansattes pensjon.

– Pensjon skal være de ansattes økonomiske trygghet og vare livet ut. Forslaget til PBL betyr at de ansatte får en dårligere pensjonsavtale og må bære risikoen selv. De ansatte opplever derfor at de med PBLs forslag vil gå en utrygg framtid i møte – økonomisk sett, sier Ragnhild Lied, leder i Utdanningsforbundet.

Her peker hun på at de private barnehagene i dag får offentlig tilskudd tilsvarende 18 prosent av lønnskostnaden til pensjon for de ansatte, men per i dag brukes bare åtte prosent av disse til pensjon.

Lied forstår heller ikke hvorfor PBL skal presse gjennom en dårligere pensjonsordning nå.

– Vi ønsker at PBL avventer dette arbeidet og venter på den jobben regjeringen har satt i gang med å se på framtidige pensjonsordninger, sier Lied.

– Lite villige

PBL har 1.941 medlemsbarnehager over hele landet. 1.766 av disse er omfattet av PBLs tariffavtale med fagforeningene og er slik direkte berørt av den pågående meklingen.

På sine nettsider skriver PBL at arbeidstakerorganisasjonene ikke har vært villige til å diskutere foreningens nye pensjonsforslag, og har holdt fast på at de ikke ønsker å røre dagens ytelsesbaserte pensjonsordning.

– Mer enn dette ønsker vi ikke å kommentere akkurat nå, men vi vil komme tilbake når meklingen er over, sier Marius Iversen, informasjonssjef i PBL.

Meklingen foregår nå, med frist fredag kl. 24.00

Sjekk din barnehage

Under vises hvilke barnehager i de ulike byene som kan bli rammet i en streik.

Verst går det utover de private barnehagene i Bergen, hvor både Fagforbundet, Utdanningsforbundet og Delta tar ut flesteparten av medlemmene sine.

Utdanningsforbundet kan ta ut 640 medlemmer og foreldre i 54 private barnehager i Bergen, mens Fagforbundet har varslet plassfratredelse for totalt 790 medlemmer fra og med mandag, hvor hele 407 jobber i private barnehager i Hordaland.

Delta har varslet plassfratredelse for til sammen 31 medlemmer i barnehager i Bodø, Rana og Bergen kommune.

Liste over private barnehager som kan bli rammet i førsteuttaket.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no