Hopp til innhold

La frem bevis for valgfusk – fikk beskjed om av valgkampen var over

Da tidligere visestatsminister Grigorij Javlinskij ville legge frem bevis for omfattende valgfusk under Duma-valget i Russland, ble han blankt avvist av valgkommisjonen. Nå har han startet en anti-Putin-kampanje.

Grigorij Javlinskij

Partilederen i opposisjonspartiet, Jabloko, Grigorij Javlinskij, raste under en demonstrasjon i Moskva og krever Putin fjernet.

Foto: Jurij Linkevitsj / NRK

– Vi samlet inn forfalskete stemmeprotokoller og tok dem med til den sentrale valgkommisjonen. Der ble våre protester avvist med at valgkampen var over. Nei, det er den ikke, dette er bare begynnelsen, nærmest freste den erfarne partilederen i opposisjonspartiet, Jabloko, Grigorij Javlinskij, før han lovet tilhørerne:

– Vi i Jabloko erklærer en kampanje for å fjerne Putin og hans krets fra makten, med lovlige og konstitusjonelle midler.

– Ikke noe omvalg

I dag sier en representant for statsminister og presidentkandidat Vladimir Putin at resultatet blir stående til tross for massive proteser.

– Dette får ingen som helst innvirkning på spørsmålet om valgets legitimitet eller det overordnede resultatet, sier Dmitrij Peskov, Putins talsmann.

I helgen har titusenvis av russerer protestert mot Putins styre og krevd omvalg.

Protestene har vært de største på over 20 år. Til og med de statlige russiske TV-stasjonene, som til vanlig følger instruksjoner fra Kreml, har vist bilder av de rasende folkemengdene.

Det kan derfor bli vanskeligere for Putin å ignorere den politiske effekten av at 30–40 millioner seere fikk se hvor rasende mange er.

Demonstrasjoner mot Putin i Russland

Titusenvis av mennesker var ute i gatene i Russland i helgen og demonstrerte mot Putin og Duma-valget.

Foto: STAFF / Reuters

Overbevisningen om omfattende valgfusk fra makthavernes side i Russland har fått festet seg, dette kan ha satt i gang en politisk prosess i opinionen.

– Ingen betydning

Selv forsøker nå partiet til Putin «Det forente Russland» å underkommuniserer betydningene av fusket.

– Selv om man legger alle de såkalte bevisene sammen, så utgjør de kun litt over 0,5 prosent av det samlede antall stemmer, sier Peskov, som svarer på vegne av Putin at demonstrantene er i sin fulle rett til å si sin mening.

– Alle har rett til å si hva de mener så lenge de gjør det fredelig og respekterer loven. Vi respekterer demonstrantenes synspunkter, vi lytter til hva som blir sagt, og vi vil fortsette å lytte, understreket Peskov.

Putin har i alt sittet tolv år ved makten som president og statsminister, og flere og flere russere har fått nok av økende økonomiske problemer og korrupsjon.

Noen ser nå tilløp til endring i regimets holdning ved at de store sikkerhetsstyrkene som lørdag var utplassert, ikke grep inn.

I tillegg overrasket statlig fjernsyn med å dekke demonstrasjonene bredt og dermed bryte med tradisjonen å tie i hjel regimekritikere.

Demonstrasjon på julaften

Nå planlegger opposisjonelle og demonstranter en ny protest julaften.

– Jeg er glad. 10. desember 2011 kommer til å gå inn i historien, sier opposisjonslederen Boris Nemtsov.

Men russisk opposisjon er splittet, og de fleste politiske eksperter ser ingen umiddelbar fare for Vladimir Putins maktposisjon.

Autoriteten hans har imidlertid fått en bulk og kan få flere slag etter presidentvalget i mars, et valg han fortsatt er ventet å vinne.

Putins parti Det forente Russland fikk 49,5 prosents oppslutning i valget 4. desember.

Det var nok til å beholde rent flertall i nasjonalforsamlingen, men samtidig var resultatet langt dårligere enn for fire år siden.

SISTE NYTT

Siste nytt