Hopp til innhold

Sliter med ulovlige dopselgere

Oslopolitiet har ennå ikke fått ryddet opp i narkotikasalget i Oslo sentrum. Annenhver pågrepet selger er i landet uten lovlig opphold, og halvparten av de pågrepne tas flere ganger.

Narkotikasalg

Annenhver dopselger er i landet ulovlig.

Foto: Knut Fjeldstad / Scanpix

Mange av de pågrepne dopselgerne har fått asylavslag, men kan ikke sendes ut og dukker raskt opp igjen i selgermiljøet langs Akerselva og Vaterland, skriver Aftenposten.

Gjengangere

Over 1.000 personer er blitt tatt med stoff i de aktuelle områdene etter at politiet i 2009 begynte med aksjoner i de åpne rusmiljøene. Men til stadighet ser politiet gamle kjenninger tilbake i aksjon.

– Vi har eksempler på personer som har kommet tilbake fem ganger, sier politiinspektør Bjørn Vandvik ved utlendingsseksjonen i Oslo politidistrikt.

Ureturnerbare

Politiet pågriper gjennomsnittlig to personer hver eneste dag i rusmiljøene ved Akerselva. Det er personer fra Algerie, Nigeria og Somalia som topper listen over dem som blir pågrepet. Mange av de pågrepne er umulig å returnere.

– Gruppen som har fått avslag på asyl, er den vanskeligste. Vi vet ikke hvem de er, og det kreves mye arbeid å finne ut hvor de kommer fra. I tillegg fører åpne grenser i Europa til at folk kommer tilbake. Det fungerer som en svingdør, sier Vandvik til avisen.

Les også: - Et svik mot Akerselva | – Narkosalget på Grünerløkka øker

I fjor ble 189 personer fra det åpne dopselgermiljøet satt på fly og sendt ut av Norge.