Hopp til innhold

Slik blir nye Dagsrevyen

15 minutter ekstra. Færre, men større saker. Lengre intervjuer. Saker i dybden. Nye fjes. Egen gravegruppe.

Einar Lunde og Ingrid Stenvoll

Einar Lunde er fornøyd med sin nye partner foran skjermen. Ingerid Stenvold er yngst på laget - Lunde er eldst. «Skjønnheten og udyret» kalte han det nye programlederparet.

Foto: Ole Kaland/NRK

– Dette er årets nyttårsgave til det norske folk, sa NRKs nyhetsredaktør Jon Gelius under presentasjonen av NRKs nye nyhetsprogrammer. 4. januar er premièredato for NRKs helt nye Dagsrevy. Da utvides sendeflaten med femten minutter, og nye elementer skal inn.

– Hvorfor gjør dere endringer i nyhetene?

– Jeg tror at NRK er helt nødt til å endre sitt nyhetstilbud ved å vise den bredden og det mangfoldet som tross alt nyhetsavdelingen representerer. Nå gjør vi både en fornyelse, og vi videreutvikler den journalistikken vi er kjent for. Vi dyrker det beste i de nye programflatene, sier Gelius til NRK.no.

– Hvorfor skjer det nå?

– Det har vært så mye usikkerhet i medieverdenen at jeg tror det er viktig at NRK nå befester posisjonen som nordmenns absolutt foretrukne nyhetsleverandør. Den posisjonen har vi idag, men det er ikke selvsagt inn i en ny tid. Derfor må vi også vise våre seere at vi tar dem på alvor, sier han.

For best mulig å se hvordan Dagsrevyen har forandret seg, anbefaler vi et gjensyn med Dagsrevyen fra 1982:

Dagsrevyen fra 1982
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se hvordan Dagsrevyen så ut i 1982

– Skjønnheten og udyret

Nye Dagsrevyen får ett nytt fjes. Ingerid Stenvold skal være makker til Einar Lunde. Han går inn i sitt førtiende nyhetsår, og har vært med på tallrike omlegginger siden starten i 1970.

– Det er jo veldig spennende. Jeg har vært med på omleggingen fra sort-hvitt, og hele fargefjernsynstida, hvor vi har lagt om mange ganger, og det blir en kjempeutfordring, sier Lunde.

Nyhetene på NRK

Dette er NRKs nyhetsprogramledere fra årsskiftet. (f.v.) Benedicte Bendiksen, Erik Wold, Einar Lunde, Ingrid Stenvold, Christian Borch, Annette Groth, Anne Lindmo, Nina Owing, Knut Olsen, Atle Bjurstrøm, Ingvild Bryn og Jon Gelius.

Foto: Ole Kaland/NRK / NRK

– Vi kan gå dypere inn i saken, og vi kan ha et større mangfold i våre sendinger, nå i førtifem minutter, og jeg tror det blir en stor utfordring for oss som skal presentere dette på en spennende måte, sier han.

Han blir makker med det nyeste tilskuddet til stammen. Ingerid Stenvold går inn i sitt første år som programleder på Dagsrevyen.

– Jeg ser fram til 4. januar når vi setter i gang med dette. Og så er jeg så heldig å ha Ingrid som partner i studio. Dette er skjønnheten og udyret, sier Lunde.

– NRK går motstrøms

Ifølge vaktsjef Svein Bryn i Dagsrevyen, som har vært prosjektleder for den nye sendingen, går NRK kraftig mot strømmen.

LES OGSÅ: NRK får fast London-korrespondent

– V i skal satse på dybde og et bredere nyhetstilbud. Dagsrevyens utvidelse er del av det, og i tillegg kommer daglig Urix, et daglig magasin og en ukentlig debatt. Det er ingen hemmelighet at NRK taper seere etter 19.30, og derfor skal vi nå beholde flere seere ved å satse på en lenger Dagsrevy, sier han.

Klare endringer

LES OGSÅ: - NRK tar grep om verden

Det innebærer, helt konkret, noen klare endringer. Bryn lister opp de store forskjellene:

  • Folk vil fortsatt få med seg nyhetene om de ser første delen, men vi skal være tydeligere på at vi velger en førstesak.
  • Vi skal ikke ha flere saker, men bedre saker, og vi skal forsøke å gå mer i dybden. I tillegg skal vi registrere flere saker i kortform.
  • En daglig feature fra Norge, en treminutter laget av distriktskontorene, laget fra et fast sted hver dag.
  • Flere saker fra distriktskontorene.
  • Sporten utvides til fem minutter.
  • Kultur kommer hver dag inn med to saker, enten fra distriktskontorene eller på Marienlyst.
  • I tillegg kommer elementer fra RedaksjonEN inn. Vi skal kunne ha en minidebatt, vi skal kunne ha duell, vi skal kunne ha et dybdeintervju på fem-seks minutter.
  • En egen gravegruppe, som i tillegg til Dagsrevyen skal levere til flere redaksjoner.

– Vi håper dette blir en revitalisering av TV-reportasjen. Det er utfordrende i en tid hvor nettet vokser og alle har hørt nyhetene før Dagsrevyen. Det vi skal forsøke å gi dem er mer enn det de har hørt før, sier han.

LES OGSÅ: Ingerid skal lede landets mest sette program

Norges mest sette TV-program

Det skal mot til å tukle med Dagsrevyen, som fremdeles er Norges mest sette program gjenom uka, med om lag 740 000 daglige seere.

– Det er klart det har vært mye skepsis her på huset, og det har vært mange som mener vi tukler med en suksess, men samtidig ser vi at det gir en ny giv. Folk er i gang med nye prosjekter, lang tid i forveien, sier Bryn til NRK.no.

Ny nyhetsvår for NRK

Det er ikke bare Dagsrevyen som er ny. Andre programmer kommer til, og noen programmer forsvinner.

Atle Bjurstrøm skal lede programmet Debatten på NRK1 på torsdager 21.30. Det skal sendes direkte fra Litteraturhuset i Oslo, og publikum skal kunne få komme til orde i aktuelle saker.

Anne Lindmo og Erik Wold skal lede aktualitetsprogrammet Aktuelt hver kveld mandag til torsdag. Det skal være et program for samtale, meningsutveksling og debatt, både fra løpende nyhetssaker og fra kultur.

Annette Groth og Christian Borch tar opp arven etter Bjørn Hansen i nye Urix, som blir kraftig utvidet. Det vil gå mandag til torsdag fra 22.10. Nyhetsavdelingen har gjenåpnet sitt London-kontor, og vil ha løpende oppdateringer fra sine korrespondenter fra verdens hjørner.

Barnas egen nyhetssending har premiére 4. januar klokka 18.50. Benedicte Bendiksen skal lede en egen nyhetssending på NRK Super mandag til torsdag.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no