Hopp til innhold

Haakon Lie slaktet Jagland

Haakon Lies første reaksjon da Thorbjørn Jagland overtok som partileder i Arbeiderpartiet, var: «Gråt, mitt elskede parti, gråt.»

Ap-veteranen Haakon Lie
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Dette kommer frem i biografien «Haakon Lie. Historien, mytene og mennesket.», ført i pennen av historiker Hans Olav Lahlum.

Den avdøde Ap-kjempen ga Thorbjørn Jagland, som i dag er nyvalgt generalsekretær i Europarådet, det glatte lag.

«Hans utenrikspolitiske utspill er galskap»

«Jeg tvinner meg når jeg leser de mange intervjuene med Jagland. Hans utenrikspolitiske utspill er galskap – og et eneste rot av gamle slagord fra hans tid i AUF. Og hans indrepolitiske "initiativ" er slag i tomme lufta. Det verste er at denne karen som førte partiet inn i det verste nederlaget på 60 år, elsker å tre frem som den som skal redde et sidrumpa Arbeiderparti.»

Thorbjørn Jagland og Haakon Lie

Daværende statsminister Thorbjørn Jagland og Haakon Lie i en tett samtale.

Foto: Berit Roald / Scanpix

Da hadde Haakon Lie allerede i flere år gitt uttrykk for sin sterke misnøye med Thorbjørn Jagland.

Han siterte gjerne Trygve Brattelis ord om Jagland: «Hvis han der får noen makt i dette partiet, skalker jeg alle luker!».

Men makt fikk Jagland. Og ifølge biografien, som gis ut i dag, var det med stor sorg Haakon Lie mottok beskjeden om at Jagland i 1992 var den som etterfulgte Gro Harlem Brundtland som Arbeiderparti-leder.

Hans spontane kommentar var da: «Gråt, mitt elskede parti, gråt.»

– Jeg ble ikke overrasket over at han hadde friske personkarakteristikker, men jeg visste ikke at han hadde så sterke meninger om for eksempel Thorbjørn Jagland, forteller biograf Hans Olav Lahlum til nrk.no.

Grete Faremo

Grete Faremo fulgte ikke Haakon Lies oppfordring om å utfordre stå til valg mot Thorbjørn Jagland.

Foto: Richard Sagen / Scanpix

– Det oppdaget jeg ganske sent i arbeidet med boka.

Ba Faremo utfordre Jagland

Thorbjørn Jagland steg aldri i anseelse hos den gamle partisekretæren. Tvert imot - Lie forsøkte å få Jagland fjernet som partileder.

Haakon Lie mislikte sterkt at enkeltstatsråder ble ofret på såkalte skandalesaker. Da Grete Faremo måtte gå ut av Jaglands regjering etter at det ble kjent at Berge Furre ble etterforsket av Politiets Overvåkingstjeneste mens han var medlem av Lund-kommisjonen, mente Lie at Jagland lot henne bli syndebukk.

Sammen med Jens Christian Hauge oppsøkte han derfor personlig Grete Faremo etter hennes avgang, og de oppfordret henne til å stille som motkandidat til Thorbjørn Jagland som partiformann.

Da ville begge veteranene «aktivisere sine kontaktnettverk og gi Faremo full offentlig støtte».

Yngve Hågensen

Yngve Hågensen sto ikke høyt i kurs hos Haakon Lie.

Foto: Ørn E. Borgen / Scanpix

Da Jagland til slutt gikk av som statsminister i 1997, etter at Arbeiderpartiet ikke hadde oppnådd 36,9 prosents oppslutning, var ikke Lie nådig i sin konklusjon:

«Thorbjørn Jagland var som statsminister en katastrofe. Det verste er at han ikke skjønner det sjøl.»

«Yngve Hågensen direkte dum»

Jagland er langt fra den eneste som fikk krass kritikk av den mektige partisekretæren. Tidligere LO-leder Yngve Hågensen fikk betegnelsen «dum».

Da Hågensen stilte som lederkandidat i LO, og Thorbjørn Berntsen stilte som nestlederkandidat i Arbeiderpartiet, slo Haakon Lie fast:

«Begge undermålere - den første direkte dum.»

I den nye boka kommer det også frem at verken Trond Giske eller Helga Pedersen var i Haakon Lies øyne sterke og tillitsvekkende nok.

– Positiv til Stoltenberg

Dagens Arbeiderparti-leder og statsminister Jens Stoltenberg er derimot blant dem som fikk lovord av den gamle partisekretæren.

Haakon Lie var noe skeptisk til den unge Stoltenberg til å begynne med, men allerede i 1993 kunngjorde han at han hadde fått respekt for Stoltenberg.

– Jens Stoltenberg var han veldig positiv til, sier Lahlum.

– Haakon Lie var jo den gamle valgkampgeneralen, så han var opptatt av om Ap-lederen klarte å samle en stor oppslutning, og det har jo Stoltenberg klart.

AKTUELT NÅ