Hopp til innhold

- Utmelding er en privat beslutning

- Det er ikke kirkens praksis å debattere et tidligere medlems beslutning om å forlate Scientologi på nasjonal TV, sier Scientologikirken i et skriftlig tilsvar.

Scientologikirken vil ikke la seg intervjue på fjernsyn av Lørdagsrevyen. Pressetalsmann Matthias Fosse insisterer derimot på at et intervju skal gjøres via mail.

-Geir Isene har meldt seg ut, har du noen kommentar til det?

- Det er ikke kirkens praksis å debattere et tidligere medlems beslutning om å forlate Scientologi på nasjonal TV. Det er en privat beslutning og i våre øyne burde det forbli det. Alle religioner har folk som ikke tror lenger og folk som melder seg ut. Kirken respekterer andres religiøse tro og tror også at alle har en rett til å praktisere sin egen valgte tro, og veien de tror vil lede dem til åndelig frelse og opplysning, skriver Fosse.

-Har dere kalt inn medlemmer som er venner av Geir Isene til møter etter at han meldte seg ut?

- Faktisk har det vært slik at flere av dem som ble kontaktet av Geir som så tok kontakt med kirken fordi de hadde spørsmål om dette. I etterkant av dette kontaktet vi også selv flere personer fordi vi antok at de også kunne ha tilsvarende spørsmål, skriver Fosse.

-Om så, hva snakket dere om på disse møtene?

- Dette var private samtaler med medlemmer av kirken som ønsket sine spørsmål besvart, skriver Fosse.

- Isene hevder at det nå blir kjørt en bakvaskelseskampanje mot ham i regi av Scientologikirken i den hensikt å diskreditere han. Har du noen kommentar til det?

- Våre medlemmer har ikke noe problem med at Geir melder seg ut, men de har uttrykt vemmelse over at han offentlig faller folk i ryggen som han kaller for venner. Enhver negativitet Geir opplever har blitt direkte forårsaket av hans egen oppførsel, skriver Fosse.

-Er det sant at de som ikke bryter all kontakt med Geir Isene, selv risikerer å bli kastet ut av Scientologikirken i Norge?

- Når noen forlater Scientologi offentlig regnes det som en undertrykkende handling, medlemmer tar avstand fra dette og vil normalt kutte forbindelsen med slike mennesker inntil de ser at de har gjort en feil og gjør opp for dette. Det er et vanlig triks av de som angriper Scientologikirken og/eller religionen, eller for den saks skyld enhver annen kirke eller gruppe å rope opp om at folk bryter med dem, dette til tross for at det er deres angrep som forårsaker bruddet. Når man har i bakhodet at Scientologikirken er en minoritetsreligion vil slike anti-scientologer prøve å lage sensasjonelle historier om ”praksisen” for å videre skade kirken, skriver Fosse.

- Hva gjør dere når noen melder seg ut?

- Normalt ingenting, når det blir gjort offentlig vil det vanligvis ende med at personen offisielt blir utstøtt fra kirken, skriver fOsse.

- Får det konsekvenser?

- Bare det å slutte har ingen konsekvenser, skriver Fosse.

AKTUELT NÅ