Hopp til innhold

Vil Israel-boikott ha noen effekt?

Odd Karsten Tveit svarte på leserne sine spørsmål om krigen på Gazastripen.

Odd Karsten Tveit
Foto: Oddvin Aune

Israel utvidet i dag tidlig krigen på Gazastripen da israelske stridsvogner rullet inn i byen Khan Younis. I natt var det harde gatekamper mellom israelske soldatar og militsfolk fra Hamas i Gaza by.

FNs sikkerhetsråd skal i dag samles for å diskutere krigen på Gazastripen. Målet med møtet er å bli enige om en resolusjon for å legge press på Israel.

I dag svarte NRKs mangeårige Midtøsten-ekspert Odd Karsten Tveit på spørsmål fra leserne om konflikten.

Odd Letrud spør om en bevisst og aktiv boikott av israelske varer vil ha noen effekt.

Tveit svarer: "Dette har jeg ingen mening om. Men det er slått fast at verdenssamfunnets boikott av apartheidregimet i Sør-Afrika spilte en viktig rolle for å få til en politisk kursendring der."

Les svarene fra nettmøtet

Oddmund Storsand fra Stjørdal spør om det er riktig at Israel startet bakkeoffensiven på et tidspunkt da ungene i Gaza kom fra skolen for å drepe flest mulig av dem.

- Nei, dette er ikke riktig. Bombardementet fra luften mot politstasjoner og andre offentlige bygg startet på et tidspunkt da mange skolebarn var på gatene. Men NRK har ikke påstått at israeleren bevisst forsøker å drepe barn. Det er uhørt!, skriver Tveit.

Giovanni fra Oslo lurer på hvordan Israel skulle kunne forsvare seg annerledes.

- Våpenhvilen mellom Israel og Hamas holdt seg stort sett fram til 4. november da israelske styrker rykket inn på Gazastripen og drepte flere Hamasfolk. Deretter svarte Hamas med raketter. Dette var oppspillet før Hamas 19. desember nektet å forlenge våpenhvilen uten at Israel ga opp blokkaden av Gaza. Rakettene kan stoppes hvis det blir inngått en våpenhvile som følges opp på en seriøs måte, svarer NRK-eksperten.

Les svarene fra nettmøtet

AKTUELT NÅ