Hopp til innhold

Barnehagebarn best i matte

Barnehagebarn blir flinkest i matte - og jo bedre barnehage, jo bedre blir matte-kunnskapene i skolen.

Barnehagebarn
Foto: Heiko Junge / Scanpix

At barnehagebarn blir flinke til å lese, har flere studier vist. Nå er det også klart at barn som går i barnehage blir flinkere i matematikk når de kommer opp i grunnskolen.

- Løftet var viktig

Britiske forskere har fulgt nesten 3000 barn fra barnehagen, og konkluderer med at de som 10-11-åringer er flinkere i matte enn andre barn.

At de har gått i barnehage, betyr faktisk mer enn hvor lang utdanning pappa har. Og det betyr nesten like mye som hva mamma og pappa tjener til sammen.

Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell mener undersøkelsen også kan overføres til norske forhold.

- For det første viser dette at barnehager er viktige. Det enorme løftet vi har hatt med lavere pris og flere plasser er veldig viktig også for utviklingen i skolen, sier han til NRK.

Video nsps_upload_2008_12_8_7_5_22_3014.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Barna i Collettløkka barnehage i Oslo har lært å telle og regne.

God barnehage også viktig

Men rapporten viser også at foreldre bør velge riktig barnehage for ungene. Prestasjonene varierer nemlig stort utfra om ungene går i barnehager med utdannet personale og godt samspill mellom barn og voksne. I Norge mangler man i dag 4000 pedagoger.

- Norske barnehager legger stor vekt på det pedagogiske tilbudet sammenlignet med barnehager i andre land. Men vi må bli enda bedre. Vi mangler flere tusen førskolelærere før vi kan si oss helt fornøyde i Norge, sier Solhjell.

- Oppfordrer du barnehagene til å legge mer vekt på matte og pugging?

- Overhodet ikke, vi skal ikke ha noen puggebarnehager. Vi trenger ungers naturlige nysgjerrighet, leken i sandkassa, interaksjonen og samtalen mellom ungene står i fokus. For det er det som sikrer bedre språk og tallforståelse, sier kunnskapsministeren.

Les også:

Ber om gratis barnehage

Lærer ikke norsk i barnehagen

AKTUELT NÅ