Hopp til innhold

- Feil å straffe for dødsulykker

De siste ti årene har over 400 mennesker blitt dømt for uaktsomt drap i Norge. - Det er både urimelig og primitivt, mener norsk professor.

- Det er både urimelig og primitivt å straffeforfølge mennesker for uaktsomt drap, sier sosialpsykologi-professor Arnulf Kolstad.

- Jeg husker smellet

- Jeg husker smellet og at jentungen som satt ved siden av oss skrek og sa noe til henne. Men så husker jeg ikke mer, forteller Petter Kaurin til NRK.

For tre år siden mistet Kaurin kona i en frontkollisjon, hvor han selv og datteren ble alvorlig skadet. Kaurin ble tiltalt for å ha sovnet ved rattet og ble dømt til tre måneder betinget fengsel for uaktsomt drap.

- Det skjønte jeg lite av, men det er vel sånn systemet er, sier Kaurin.

- Urettferdig, urimelig og ufornuftig

- Jeg synes at dette er urettferdig og urimelig, og at det kort og godt er ufornuftig, sier Arnulf Kolstad.

Siden 1998 har over 400 mennesker blitt dømt for uaktsomt drap i Norge. De fleste tilfellene er trafikkulykker, og den døde kan være tiltaltes eget barn, ektefelle, kjæreste, eller søsken. Straffen er stort sett betinget, eller ubetinget fengsel.

- Ved alle uaktsomme lovbrudd av denne typen, så mener jeg vi bør finne helt andre reaksjonsformer enn noe så primitivt som en tradisjonell straff, mener Kolstad.

Kriminologi-professor Hedda Giertsen

Kriminologi-professor Hedda Giertsen.

Foto: Tonje Grimstad / NRK

- Ingen positive effekter av straff

Også kriminologi-professor Hedda Giertsen mener det er helt meningsløst å straffe noen for en handling gjort i vanvare.

- I utgangspunktet mener jeg at det er uforståelig fordi det ikke var noen hensikt. Det var åpenbart en ulykke og en tragisk hendelse, sier Giertsen.

Hun kan ikke se noen positive effekter av å straffe personer i en slik situasjon.

Kjørte over sønnen med traktor

I 2004 ble en far dømt til tre måneder betinget fengsel for å ha kjørt over sin to år gamle sønn med traktor.

Ulykken er fortsatt for vond til at han vil la seg intervjue, men han sier i en kommentar at han opplevde det som absurd at rettsvesenet mente han trengte en straff i tilleg til straffen ved å miste barnet sitt.

Harald Stabell

Harald Stabell.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Leder for Advokatforeningens strafferettsutvalg, Harald Stabell, sier at disse sakene er blant de mest smertefulle han opplever som forsvarer. Han er usikker på om det har noen allmenpreventiv effekt å straffe noen for uaktsomt drap.

- Neppe en allmenpreventiv effekt

- I disse sakene prosederer jeg hver gang på at det neppe er allmenpreventiv effekt her. Det man er redd for når man kjører bil eller båt, er å skade andre, eller i verste fall ta liv, sier Stabell.

Straffelovskommisjonen foreslo i 2002 at det først skal være ved grov uaktsomhet, som for eksempel kjøring i ruset tilstand, at man skal kunne straffes for uaktsomt drap. Stabell støtter dette:

- I dag er vanlig uaktsomhet nok. Jeg mener at det bør være grov uaktsomhet, altså en kvalifisert klanderverdig opptreden.

I desember legger regjeringen fram forslag for ny straffelov - hvor det kan bli aktuelt med en slik lovendring.

DEBATTEN ER NÅ STENGT FOR NYE INNLEGG. TAKK FOR DELTAGELSEN.

AKTUELT NÅ