Hopp til innhold

- Ulovlige politiaksjoner

Politiet aksjonerer ulovlig for høyere lønn, mener BI-professor Petter Gottschalk.

Politihuset på Grønland i Oslo
Foto: NRK

Den siste tiden har polititjenestemenn fra hele landet nektet å jobbe overtid. Kravet er flere ansatte og et eget risikotillegg.

Gottschalk, som har forsket spesielt på organisert kriminalitet, synes det er bekymringsfullt at politiet bruker denne aksjonsformen.

- Det er noe ulovlig som foregår. Det er noen roller, det er koordinering og det utveklsles informasjon mellom tillitsvalgte. Det virker organisert, sier Gottschalk.

- Halvkriminelt

Han mener det er betenkelig at det er politi som driver med det han kaller halvkriminelle metoder.

- En ting er at flygelederne aksjonerer på denne måten, men politiet burde ikke gjøre det. Det neste er vel at fengselsbetjentene følger etter, sier Gottschalk.

Lederen i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, avviser beskyldningene om ulovlige lønnsaksjoner.

Møte med flygelederne

- Petter Gottschalk vet egentlig ingenting. Verken hvordan Politiets Fellesforbund tenker eller jobber, sier Johannessen. Men han innrømmer at han har vært i møter med flygelederne for å diskutere strategier.

Arne Johannessen
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

- Det er alltid morsomt å hente erfaringer og inspirasjon fra andre fagforeninger som har lykkes. Og vi har snakket med flere, sier Johannessen.

For fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys er aksjonene bekymringsfulle, og hun var i møte med Arne Johannessen for ti dager siden.

Ulovlige aksjoner?

- Vi har registrert både overtidsnekt og sykefravær, bomming på skyteprøver og den type ting. Reglene i arbeidslivet er slik at vi har varslet om at vi følger saken nøye, sier Grande Røys.

- Det tenderer mot å være ulovlige aksjoner, men vi kan ikke bevise det, sier statsråden.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger