Hopp til innhold

Lengre åpningstid for valglokalene

Skal valglokalene kunne holdes åpne til klokka 2100 på valgdagen? Dette er blant de forslagene Kommunaldepartementet nå sender ut til høring.

Valgurne
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Den ”gamle” ordningen innebar at valglokalene på valgdagen kunne holdes åpne til klokka 2100.

Valgobservatører

Gjennom en del valg har tidspunktet vært skjøvet fram til klokka 2000 blant annet for å bidra til at opptellingen av stemmene kunne begynne tidligere og valgresultatet komme ut tidligere enn før. Nå tar altså Kommunaldepartementet opp spørsmålet om å gå tilbake til den praksis vi hadde før.

Departementet vil også innføre en hjemmel for å ha valgobservatører til stede under valget. Etter det nye forslaget vil kommunene bli forpliktet til å ta i mot internasjonale og nasjonale valgobservatører.

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa sier til NRK at det kan bli aktuelt å invitere internasjonale valgobservatører til Norge allerede ved stortingsvalget neste år.

Utvidet adgang

Departementet foreslår også en endring når det gjelder forhåndsstemmegivningen. For å legge til rette for at flere skal kunne bruke stemmeretten sin, blir det foreslått at folk som ikke har anledning til å stemme på valgdagen, og som heller ikke kan benytte seg av fristen for forhåndsstemmegivning innenriks, skal kunne få en utvidet adgang til å forhåndsstemme.

Dette gjelder for eksempel fiskere eller andre som er borte fra landet uten at de oppholdes seg utenlands. Disse skal nå kunne få forhåndsstemme allerede fra 1. Juli, som er det samme starttidspunktet som gjelder for velgere som oppholder seg i utlandet

Kommunaldepartementet vil ha en sanksjonsordning ved brudd på forbudet mot å offentliggjøre valgresultat eller prognoser laget på grunnlag av undersøkelser gjort på valgdagen, før valglokalene stenger.

Nei til stemmekonvolutt.

Kleppa vil ikke gjeninnføre ordningen med å legge stemmeseddelen i en egen konvolutt før den legges i stemmeurnen i valglokalet. Spesielt i forbindelse med valget i 2007 var det mange som hadde problemer med å brette stemmeseddelen riktig. Kleppa sier det er nødvendig med enda bedre opplæring for dem som er funksjonærer i valglokalene, men å gå tilbake til ordningen med stemmekonvolutt vil skape så mye forsinkelser i opptellingen at hun ikke vil foreslå å ta opp igjen den gamle ordningen.

Høringsfristen er satt til 30. September i år.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger