Hopp til innhold

- Hjelp, jeg er muslimruss

”Mariam” har lenge gruet seg til denne måneden.

Muslimruss
Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Det startet allerede i andre klasse på videregående. Da venninnene og klassekameratene ivrig begynte å snakke om hvilken russebuss de skulle være med på, hvilket konsept de skulle føre, og hvor "sinnsykt heftig" russefeiringen skulle bli.

VIDEO: SLIK FEIRER MUSLIMRUSSEN

Bussmøtene og alle hemmelighetene det ble hvisket om i gangene, ga henne en forsmak på hvor ensom avslutningen på 13 års skolegang kom til å være.

- Og det ble akkurat slik jeg hadde ventet, forteller 18-åringen til NRK.

- Jeg er den eneste på trinnet som ikke er russ. På skolen går alle rundt med russedressen på, de ler av hverandres tabber og utskeielser, og snakker om hvor gøy det var å "rulle" natten før. Jeg føler meg veldig utenfor fordi jeg ikke er med på det alle andre er en del av. Jeg vet heller ikke hvordan jeg skal forholde meg til mine venner og klassekamerater, nettopp fordi jeg ikke føler jeg har noe til felles med dem om dagen, legger hun til.

Gleder seg til russetiden er over

Hver eneste dag får ”Mariam” spørsmål, som hun mener forsterker følelsen av å stå utenfor det store fellesskapet.

- Jeg får spørsmål om jeg skal til Tryvann til helgen, eller om jeg var ute og "rullet" natten før. Etter å ha svart nei på samtlige spørsmål, stopper samtalen. Vi har ikke noe mer å snakke om. Selv om jeg har kjøpt russedress, får jeg ikke vært med på noen arrangementer. Jeg føler meg bare teit hvis jeg skal gå rundt i den uten å være med på noe. Jeg gleder meg bare til russetiden er over, sier hun.

"Mariam" er ikke den eneste som går rundt og venter på at feiringen skal bli over. I forkant av russetiden er det mange norske, unge muslimer, som på lik linje med henne stiller seg spørsmålet: "Hjelp, jeg er russ, er det strid med mine muslimske verdier å være russ?". For mange er svaret ja. Derfor uteblir de fra markeringen.

- Det høye alkoholforbruket i russetiden setter aktivt en god del ungdom utenfor, og da særlig ungdom med muslimsk bakgrunn, forteller Jon Håkon Schultz.

NRK har fulgt muslimsk ungdom gjennom deler av russefeiringen. Få med deg historien på Ukeslutt klokken 12.30 lørdag 10. mai.

Hindrer integrering

I fjor konkluderte Schultz i sin doktorgradsavhandling med at den norske russefeiringen hindrer integrering av muslimsk ungdom i Norge.

Illustrasjonsbilde: Russefest

Russedressen fungerer som et amnesti for norske ungdommer. Men slik er det ikke for muslimsk ungdom.

Foto: Keilen, Berit / Keilen, Berit

Fire jenter og fire gutter ble fulgt i perioden før, under og etter russetiden. De hadde forberedt seg på å være med på festlighetene, og hadde gått til innkjøp av diverse russeutstyr.

Men fordi ingen av jentene valgte å drikke alkohol, følte de heller ikke at de kunne ta del i russetiden. Guttene fikk derimot adgang, fordi de drakk mer alkohol enn de ellers pleide.

Får dårlig samvittighet

- Det står i Koranen at man ikke skal drikke alkohol, og dette følger de fleste muslimske ungdommer langt på vei. Derfor blir mange ekskludert fra russefeiringen. Alternativet er å drikke for å bli integrert, som disse guttene i undersøkelsen. Men for de som velger dette, blir samvittighetskvalene så store ovenfor mamma, pappa og Gud. I verste fall kan de også risikere å bli utstøtt fra sin egen familie og sitt miljø, forklarer Schultz.

- Så du mener at disse guttene valgte å drikke fordi de følte seg presset?

- Ja, fordi alternativet ville ha vært å bli holdt utenfor.

Sex-fokus

Russens utagerenede oppførsel bidrar også til å utestenge muslimsk ungdom. Jaget etter å ta russeknuter som "sex i skogen" og "sex med en førstis", samt forventinger om at du skal vise fram både pupper og rumpe, blir for sterk kost.

Arijeta Ismani får ikke lov til å delta i russefeiringen.

Arijeta Ismani får ikke lov til å delta i russefeiringen.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Ifølge Schultz er foreldre av muslimsk ungdom skeptiske til russens livsførsel, og de kan nekte sine barn å delta på russens arenaer.

Dette har Arijeta Ismani fått erfare. Hun er muslim og går siste året på Sogn videregående skole.

- Jeg får ikke lov til å være russ av foreldrene mine. De liker ikke at jeg deltar, fordi de er bekymret over alt som skjer i russetiden, spesielt med tanke på drikking og at det er gutter til stede. De er redde for at jeg skal bli presset til å gjøre noe jeg ikke vil, forklarer hun.

Brenne broer

For muslimsk ungdom som Arijeta og ”Mariam” vil trolig følelsen av å stå utenfor være over når russetiden en gang tar slutt. Mens deres muslimske medelever som heller velger å drikke og dermed bli integrert, risikerer å bli utstøtt fra andre hold. Det valget kan få langt større konsekvenser.

- Norsk ungdom tillater seg å drikke så mye alkohol, røyke så mye hasj og spise så mange ecstacypiller de bare vil, såfremt de slutter med det når russetiden er over. Russedressen gir dem et amnesti, mener Schultz.

- Men dette er ikke tilfelle for de muslimske ungdommene. Når du først har drukket og blitt oppdaget, er du i ferd med å brenne alle bruer til familien og miljøet rundt deg. Da er det vanskelig å komme tilbake igjen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger