Hopp til innhold

- Endrer ikke Barneombudets rolle

For første gang skal en advokat passe barnas rettigheter - Ida Hjort Kraby ble i dag utnevnt til barneombud. Barneminister Ramin-Osmundsen benekter at dette endrer ombudets rolle.

Ida Hjort Kraby Manuela Ramin-Osmundsen

En fornøyd barneminister Manuela Ramin-Osmundsen (t.h.) presenterer advokat Ida Hjort Kraby som nytt barneombud.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen bytter ut barneombud Reidar Hjermann med advokat Ida Hjort Kraby, jurist hos Regjeringsadvokaten.

Men barneministeren er ikke enig i at det å velge en advokat til denne oppgaven, vil innebære en endring av den rollen Barneombudet har hatt i det norske samfunnet til nå.

- Forsterkning

- Nei, tvert imot. I mitt hode innebærer dette en forsterkning, sier Ramin-Osmundsen.

- Barneombudet har to hovedoppgaver: Å ivareta barns interesser og barns rettigheter. Den første delen har vært prioritert til nå – og det er bra, sier hun.

- Men i lys av samfunnsutviklingen er det behov for å utvikle også den andre hovedoppgaven videre. Nå får ombudet i større grad fylt hele mandatet sitt, mener brne- og familieministeren.

Hun er overbevist om at dette ikke vil svekke andre sider av Barneombudets arbeid.

- Det er motsatt – nå får vi bare i pose og sekk, sier Manuela Ramin-Osmundsen til nrk.nyheter.no. 

Solid erfaring

Kraby (47) har arbeidet mye med barnerelaterte saker som advokat. Før hun kom til Regjeringsadvokaten, der hun har jobbet i 14 år, var hun lovrådgiver i Justisdepartementet.

Ida Hjort Kraby har også hatt permisjon fra Regjeringsadvokaten i en periode for å vikariere hos sivilombudsmannen. Hun har også vært utreder ved Høyesterett, og to ganger har hun vikariert hos sorenskriveren i Lofoten.  

- Jeg gleder meg til å gjøre en innsats for barna, sier Kraby, og nevner spesielt ansvaret for å passe på at norske lover og forvaltningspraksis er i samsvar med FNs barnekonvensjon. 

Se i nett-tv: Her er Norges nye barneombud

Se også: - Barna må få bestemme

Lov og rett

- Jeg ønsket meg et ombud som har en bred tilnærming til de utfordringene barn og unge i Norge står overfor i dag og i framtiden, sa barne- og likestillingsminister Ramin-Osmundsen da det nye barneombudet ble presentert.

Og de største utfordringene er altså barnas rettigheter - for eksempel gjennom lover, forvaltningen og FNs barnekonvensjon.

I tillegg til Ida Hjort Kraby og Reidar Hjermann, søkte også leder av grunnskolerådet, Loveleen Rihel Brenna, og barneforsker Karin Gustavsen Tvetene. Marit Sanner, som leder Forandringsfabrikken, sto også på søkerlista.

Ikke forlenget

I går kom den overraskende nyheten at barneombud Hjermann ikke får fortsette utover den første åremålsperioden. Han er den første av barneombudene som ikke får fornyet tillit. 

Få tror at Hjermann ble skjøvet ut fordi han ikke har jobbet hardt eller vært synlig nok. Spørsmålet mange derfor stiller seg, er om han har stått for hardt på.

Han har vært sterk og klar i mange utspill, og har også flere ganger kommet med uttalelser som kan oppfattes som kritikk av regjeringens politikk.

Opposisjonen, som selv sto for utnevnelsen av ham, har kritisert han for å være politisk i sine uttalelser.

Mot kontantstøtte

Ikke minst falt uttalelsen om at kontantstøtten kunne føre til mer vold i hjemmet, Kristelig Folkeparti tungt for brystet.

Barneombudets logo

Regjeringen har derimot gått ut med støtte til utspillene hans - i hvert fall utad. 

Barneombudet er uavhengig, men er organisert under Barne- og likestillingsdepartementet. Verdens første barneombud ble etablert i Norge for 27 år siden. 

Hjermanns periode løper ut 14. april.

Ida Hjort Kraby

Ida Hjort Kraby overtar som Barneombud.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger