Hopp til innhold

Stumper røyken med snus

20 år gamle Mette Johnsen slutta å røyke for to og en halv uke siden. Hun gikk rett over på snusboksen.

Mette Johnsen

- Jeg har sett bilder av folk som har hull under leppa, men du slutter vel før det kommer så langt, mener Mette Johnsen.

Foto: Cathrine Gaukerud/NRK

Mette Johnsen

Flere bytter ut røykpakken med snusboksen.

Foto: Cathrine Gaukerud/NRK

- Det går vel en boks i uka nå. Jeg begynte med en sånn Mocca- boks men så var det noen som sa at den inneholdt så lite nikotin. Så nå snuser jeg General posjonssnus istedet, sier Johnsen.

Hun hadde røyka opp mot ti røyk om dagen i fem år, før hun bestemte seg for å slutte. 

- Det var en søndag og jeg hadde to røyk igjen. Så tenkte jeg "skal jeg ikke bare slutte?" Så bestemte jeg meg, og neste dag kjøpte jeg en boks snus.

Stadig flere som gjør som Mette Johnsen. Nye tall fra Sosial- og helsedirektoratet viser at 75 000 færre røyker her til lands sammenliknet med 2002, mens det har blitt dobbelt så mange som snuser.

Les også: Flere snuser

Stadig færre røyker daglig

Nett-tv: Røyk er utrendy blant unge

Mer praktisk enn røyk

Johnsen skjønner at mange går over fra røyk til snus.

- Det lukter ikke, du kan gjøre det stort sett over alt. Det syns ikke så godt for du trenger jo ikke legge prisen sånn at du får svære lepper som kan se litt motbydelig ut. Dessuten tror folk at det er mindre skadelig. Det er jo som om du bruker lettsmør istedet for vanlig smør.

Likevel innrømmer hun at det kan være litt ekkelt. 

- Hvis du legger prisen på samme plass under leppa flere ganger, så blir det veldig ømt og jeg kjenner nesten at tårene kommer. Så jeg blir nødt til å bytte plass for å unnå at det blir vondt.

Skal slutte

- Tenker du noen gang på at det er farlig?

- Ja, du får jo i deg nikotin som du ikke ser. Også har jeg sett bilder av folk som har hull under leppa, men jeg tenker at det merker du vel før det kommer så langt.

20- åringen ser på snusingen som en slags sikring for at hun ikke skal gå tilbake til å røyke. Hun forteller at hun i begynnelsen ble kvalm av snusen og tenkte at da fikk hun hvertfall ikke lyst til å spise og legge på seg slik mange gjør etter at de stumper røyken. Men Johnsen har på sikt planer om å kutte ut snusingen helt. 

- Jeg hadde egentlig sagt til meg selv at etter den boksen her så var det slutt. Men jeg vet ikke om jeg er helt klar for det enda.

AKTUELT NÅ