NRK Meny
Normal

Flere snuser

Dobbelt så mange snuser nå som i 2002. Unge menn er de ivrigste snuserne viser tallene fra Sosial- og helsedirektoratet.

Snus
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

I dag kom tallene som viser at det blir færre røykere i landet, men samtidig har snusing blitt kjempepopulært. Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad er bekymra over utviklinga.

- Vi har foreslått for EU at vi skal kunne merke snusboksene for å vise at det er helseskadelig. Det er flere forskingsrapporter som viser at snus kan være kreftfremkallende og det må folk være klar over hvis de velger å snuse, sier Brustad.

Sylvia Brustad
Foto: NRK

Vellykkede kampanjer

At antallet røykere har gått ned, tror helseministeren skyldes at de har brukt mye penger på kampanjer mot tobakk. Men hun mener ikke at vinninga har gått opp i spinninga fordi flere nå snuser istedet.

- Nei, det kan vi ikke si. Røyking er mye farligere enn å snuse, og heldigvis er det ikke slik at alle som slutter å røyke begynner med snus i stedetfor. Likevel stemmer det at særlig unge menn snuser mer og det er bekymringsfullt.

Nå ønsker Sylvia Brustad å fortsette å bruke penger på anti-tobakkskampanjer.

- Vi er opptatt av at alle skoler skal være tobbaksfrie og det vil si at det hverken skal røykes eller snuses der. Det kommer vi til å sørge for at blir overholdt.

Karl Erik Lund

Startpakke med snus

Forsker Karl Erik Lund ved Statens Institutt for Rusmiddelforskning mener snusbruken er en direkte årsak til de lave røyketallene. Det er hos menn under 35 år at bruken av snus har økt mest og det er også i denne aldersgruppen at flest slutter å røyke. For å få bukt med snusingen tror han på å øke avgiften. Lund mener også det bør komme reguleringer på snuspakken.

- Snusindustrien har laget såkalte startpakker til unge. De tilsetter fruktsmak, pakker snusen inn i små brukervennlige posjonsposer og putter de inn i glamorøse esker som de tilbyr til ungdom. Det bør det bli en slutt på.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger