Hopp til innhold

Lanserer mobilt supernett

Telenor lanserer i løpet av året et enda raskere mobilt bredbånd enn 3G-nettet, men det er ikke sikkert du får glede av det.

Mobilt supernett
Foto: Esben Andre Holm / NRK

VIDEO: NESTE GENERASJONS MOBILNETT

Det betyr at tjenester som Youtube, MySpace, Blink, Nettby, og selvsagt alt innhold fra NRK.no, skal være like lett tilgjengelig fra parken som foran PC-en hjemme eller på kontoret. Det er i allfall Telenors håp.

 

Opprustningen av basestasjoner skal gjøre at du kan surfe på nettet nesten like raskt utendørs med PC-en din tilkoblet med en mobiltelefon, som å surfe på bredbåndslinja hjemme.

Teknologien som skal gi deg enda raskere surfing med mobil nettoppkobling kalles HSDPA, som står for «High Speed Downlink Packet Access». For brukerne betyr det et mye raskere mobilt bredbånd enn det dagens 3G-nett har kapasitet til.

- For brukeren betyr det at man kan bruke PC til å surfe på nettet når man er ute, med tilnærmet lik kvalitet og hastighet som man har hjemme med en hastighet på mellom 1 og 2 megabits pr sekund, sier Rick Brown, leder for produkter i Telenor Nordic Mobile.

 

Bygges ut etter etterspørsel

 - HSDPA bygges først og fremst i området hvor det er mange mennesker, hvor vi forventer mye bruk. Dekningen bygges ut over tid styrt av hvor mange kunder som bruker det, og hvor mye det blir brukt, forteller Brown.

I teorien skal den nye teknologien være tilgjengelig for alle som har en mobiltelefon med et modem som kan kobles til PC-en. Men det krever at basestasjonen mobiltelefonen din settes i kontakt med er oppgradert til å støtte det superraske mobile bredbåndet.

Teknologien er allerede lansert i flere andre land, men Telenor vil ikke være med på at Norge er sinker i denne sammenhengen.

Rick Brown

Rick Brown i Telenor Nordic Mobile viser bredbåndstilknytning via mobiltelefonen.

Foto: Marius Arnesen / NRK

- Norge er generelt langt fremme på mobilt nett både på kvalitet, dekning og brukertjenester. Vi har bestemt oss for å vente med lansering til vi har god nok kvalitet og kapasitet i nettet, sier Brown.

 

Erstatter ikke bredbåndet

Det råder usikkerhet om det nye høyhastighetsnettet for mobil tåler at flere bruker dette samtidig i et lite område. Hver basestasjon som støtter 3G-teknologien har bare 2 megabits kapasitet.

- Det vi bygger og lanserer nå skal ha god nok kapasitet, så de aller fleste skal oppleve dette som en kvalitetstjeneste. Men det erstatter ikke bredbåndet hjemme. Vi forventer at de fleste beholder bredbåndslinjen hjemme, sier Brown.

- Vi bygger ut de basestasjonene som skal ha HSDPA, så de får høyere kapasitet. HSDPA lanseres med maks hastighet på 3,6 megabits pr sekund. Denne hastigheten deles av flere brukere samtidig, forteller Brown.

Betyr dette at kun fire brukere kan surfe samtidig med 1 megabit hver?

- Nei, nettet deler den hastigheten som er tilgjengelig. Litt avhengig av måten man bruker det, kan man ha flere brukere samtidig, sier Brown.

Han lover at Telenor skal følge med i utviklingen og sørge for nok kapasitet i nettet etter hvert som bruken øker.

 

NetCom lanserte i april

Allerde i april i år lanserte NetCom sitt supernett for mobilsurfing, og har i dag full dekning i Oslo. Nå går selskapet i gang med å bygge ut det raske nettet også i Stavanger, Bergen og Trondheim, og forventer en dekningsgrad på 22 prosent ved utgangen av året, skriver kommunikasjonsdirektør i NetCom, Øyvind Vederhus, i en e-post til nrknyheter.no

 

 

Prisnivået ikke bestemt

Om det blir dyrt eller billig å koble PC-en opp på Telenors høyhastighetsnett med mobiltelefonen er ikke helt klart. Men prisnivået skal, ifølge Rick Brown i Telenor Nordic Mobile, tilpasses privat bruk.

 

Mobilt bredbånd, illustrasjon

Illustrasjon: Å koble opp på nettet med 3G gir en treg opplevelse. HSDPA skal gi en mye raskere nettoppkobling.

Foto: Marius Arnesen / NRK

 

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger