Hopp til innhold

- Driver ulovlig gentesting av barn

Folkehelseinstituttet driver ulovlig gentesting av spedbarn, mener Bioteknologinemnda. 44.000 barn er testet til nå.

Nyfødte Dorthe Linnea

Nyfødte Dorthe Linneas foreldre er usikre på om de ønsker å vite om jenta deres er disponert for den arvelige sykdommen diabetes 1 - som ikke kan forebygges.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Folkehelseinstituttet har til nå gentestet 44.000 barn for å finne fram til barn som er disponert for den arvelige sykdommen diabetes 1.

Hjelper ikke barna

Foreldrene til 800 barn har fått beskjed om at barna risikerer å få sykdommen, som ikke kan forebygges.

Bioteknologinemnda mener forskningen er ulovlig fordi den ikke hjelper barna direkte, men påfører familiene unødig belastning.

- Barn under 16 år skal ikke gentestes - i det hele tatt - med mindre man ved hjelp av det kan behandle, forhindre eller redusere helseskader hos barnet, sier nestleder Torleiv Rognum i Bioteknologinemnda til NRK.

- Og det ser vi ikke er tilfellet i dette prosjektet, sier Rognum.

Vil teste 100.000 spedbarn

Forskningsprosjektet går ut på å genteste 100.000 spedbarn for å finne ut hvem som er disponert for sykdommen.

80 prosent av disse barna kommer ikke til å utvikle diabetes 1 i løpet av livet, og forskere ønsker derfor å følge de disponerte barna de første 15 årene med jevnlige blod- og avføringsprøver for å finne ut om det er virusinfeksjoner eller andre årsaker som utløser sykdommen.

- Vi er optimistiske

Folkehelseinstituttet tror de kan få resultater som også kan være til direkte nytte for barna som skal følges i 15 år framover.

Ønsket er å kunne vaksinere fremtidige barn som er i faresonen. Prosjektansvarlig Per Magnus ved Folkehelseinstituttet mener nemnda tar feil når de hevder at forskningen ikke er til nytte for barna som gentestes.

- Dette prosjektet har et tidsspenn på 15 år, og vi er mye mer optimistiske når det gjelder å finne frem til årsaker som har gevinster også for de barna som er med, sier Magnus til NRK.

Morten Bjørtuft og Anne Norendal med datteren Dorthe Linnea

- Hvis vi likevel ikke kan gjøre noe for å forebygge det, så vet jeg ikke hva jeg skulle gjort med en sånn informasjon, sier mor Anne Norendal (29) og far Morten Bjørtuft (31).

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

- Vi trenger kanskje ikke vite dette?

Anne Norendal og Morten Bjørtuft er nybakte foreldre til Dorthe Linnea. De tviler på om de hadde ønsket å vite om jenta deres var disponert for diabetes 1.

- Det blir på en måte å ta bekymringene på forskudd, sier pappa Morten Bjørtuft. Men samtidig synes han det er positivt hvis prosjektet bidrar til forskningen.

- Jeg er usikker på hva jeg skal gjøre med den informasjonen så lenge jeg ikke kan forebygge sykdommen, sier mamma Anne Norendal.

- Da vil jeg heller ta det på sparket hvis det skulle oppstå, sier hun.

Foreldrene tror man har nok å tenke på, om man ikke skal få en tilleggsbekymring som kanskje ikke er nødvendig.

- Det er ikke alt jeg trenger å vite her i verden, sier Dorthe Linneas mamma.

Nyfødte Dorthe Linnea

Foreldrene til Dorthe Linnea tror man som nybakte foreldre har nok å tenke på, om man ikke skal få en tilleggsbekymring som kanskje ikke er nødvendig.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

AKTUELT NÅ