Hopp til innhold

Barnevernsbarn mer voldelige

Ungdommer på barnevernsinstitusjoner er blitt mer voldelige og har større psykiske problemer enn før.

Barnevern (Illustrasjonsfoto)
Foto: Illustrasjonsfoto / Scanpix

Det sier flere ledere innen barnevernet til NRK.

Det skal lite til at ungdom angriper hverandre, sier Bente Rygg, som er underdirektør hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Hun sier også til NRK at det å slå ned folk og sparke personer som ligger nede, er blitt mer vanlig.

Flere ledere i barnevernet mener at vanskelige ungdommer i større grad må overlates til behandling i psykiatrien, men også psykiatrien har kapasitetsproblemer..

HØR: En spøk kan være nok.

 De flerkulturelle

Spesialpedagog Loveleen Rihel Brenna mener at de som jobber i barnevernet, må ha høyere kompetanse om de flerkulturelle.

Dagen etter at en 16 år gammel gutt ble drept av en 18-åring på en barnevernsinstitusjon i Nannestad, etterlyser Brenna bedre kompetanse om de flerkulturelle i barnevernet.

– Vi må forvente at de ansatte i barnevernsinstitusjoner har profesjonell kompetanse på å håndtere barn som uttrykker seg via trusler og aggressivitet. En del institusjoner ser ut til å mangle det, dessverre, sier Loveleen Rihel Brenna til Dagbladet.

Brenna sier på generelt grunnlag at situasjoner med gjentakende mobbing, eller andre typer krenkelser, til slutt vil føre til en reaksjon.

– Disse barna er avhengig av at voksne griper inn og setter en stopper for utviklingen, mener hun.

– Jeg synes det er kritikkverdig at det kan forekomme drap på en slik institusjon. Er det ideelt sett noe sted man skal kunne føle seg trygg, er det på et slikt sted.

LES OGSÅ: Sier han stakk i nødverge

AKTUELT NÅ