Hopp til innhold

– Det verste du kan gjøre er å ikke gjøre noe

Mange unnlot å stoppe etter dødsulykken ved Stavanger nyttårsaften. Stopp, sikre, varsle og sørg for frie luftveier. Ikke tenk på frykten for å gjøre noe galt, er meldingen fra Stavanger universitetssjukehus og Trygg Trafikk.

Ulykke i Byfjordtunnelen

Da to smadrede biler sperret deler av veien i Byfjordtunnelen kjørte mange bilister rett forbi.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Det er ille at folk ikke stopper og hjelper til når det har skjedd en ulykke. Man har en moralsk plikt og en plikt i forhold til vegtrafikkloven, sier Kristin Øyen, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk til NRK.

Like før klokka 21:00 på nyttårsaften omkom enn kvinne, og to andre ble alvorlig skadet i en frontkollisjon i Byfjordtunnelen nord for Stavanger.

De to smadrede bilene sperret deler av veien, men flere bilister stoppet ikke for dødsulykken. Det var Stavanger Aftenblad som først omtalte saken.

– Får veiledning når en ringer 113

Kristin Øyen,Kommunikasjonssjef i trygg Trafikk

Kristin Øyen, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk.

Foto: Trygg Trafikk
Svein Arne Hapnes

Svein Arne Hapnes, overlege ved SUS.

Foto: Marita Sørbø / SUS

– I noen tilfeller tror jeg folk er usikre og redde for å gjøre noe galt, men når man kjører forbi ser man jo ikke engang hva som er galt så jeg synes det er veldig vanskelig å forstå at folk velger å gjøre det, sier Øyen.

Hun forstår at man kan bli redd for hva som møter en når man stopper. Svein Arne Hapnes, senioroverlege ved Stavanger universitetssjukehus har også forståelse for at folk vegrer seg for å stoppe.

– Det ser skremmende ut. Det kan være blod, smerte, brann og i verste fall legemsdeler som ligger rundt omkring og hvis en ikke har noe førstehjelpskunnskap på forhånd er det ikke lett, men hvis de ringer et nødnummer kommer de i kontakt med fagpersoner som gir dem råd og veiledning om hva de skal gjøre, sier han.

– Sykepleierne har et oppslagsverk med faste spørsmål med tiltak ut ifra svaret på de spørsmålene. Det har de en helt fast prosedyre på som de bruker hver dag og er gode på. Folk får garantert hjelp, sier Hapnes.

– Ikke vær redd for å gjøre noe galt

Overlegen ber folk innstendig om å ikke bekymre seg for at de kan gjøre noe galt.

– Man skal virkelig ikke tenke på frykten for å gjøre noe galt. Det var for 30–40 år siden, men ikke i dag, sier han.

Slik er rekkefølgen når man kommer til et ulykkessted:

  1. Først skal man sikre at det ikke kommer flere biler inn på skadestedet. Man setter på nødblinken og setter opp en varselstrekant.
  2. Dernest varsler man nødetatene på 113, 110 og 112 for å få raskest mulig medisinsk støtte på telefon.
  3. Etter at det er gjort kan man gå i gang med å behandle.

Da tre personer lå inneklemt i bilene sine etter frontkollisjonen i Byfjordtunnelen nyttårsaften, kjørte flere biler rett forbi, uten å hjelpe. – Førstemann som stoppet var ikke den første som passerte. Det strider mot all sunn fornuft, sier fagleder ved operasjonssentralen.

VIDEO: Mange bilister unnlot å stoppe da de så ulykken i Byfjordtunnelen på nyttårsaften. Foto: Kaj Hjertenes/NRK.

– Ikke alene selv om man er alene

Om er man usikker er det bare å ringe 113 en ekstra gang.

– Det viktigste medisinske en kan gjøre er å etablere frie luftveier på en bevisstløs person, og det gjør en ganske enkelt ved å bøye hodet bakover på en som sitter fastklemt eller i setet på en bil. Hvis du gjør det, gjør du et livreddende tiltak. Det er veldig enkelt og alle kan det, sier Hapnes.

Førstehjelp på et ulykkessted er alfa omega. Hvis en varsler nødetatene vil de som tar imot meldingen være istand til å hjelpe og rådgi. En er ikke alene selv om en er alene på ulykkesstedet, sier fagleder Jøran Solheim ved operasjonssentralen i Rogaland politidistrikt.

Ber arbeidsgivere holde kurs

Både helsepersonell og Trygg Trafikk hadde gjerne sett at arbeidsgivere hadde tatt mer ansvar for opplæring i førstehjelp.

– Vi kan minne om dette på mange måter, og arbeidsgivere bør arrangere kurs i førstehjelp på arbeidsplassen. Det er viktig å friske opp de kunnskapene. Mange hadde jo et førstehjelpskurs da de tok lappen, men det kan være mange år siden. Man blir usikker og utrygg, og da hjelper det med et kurs for å friske opp og få vite hva som er den nye kunnskapen innen førstehjelp så man kan være trygg på at man gjør det riktige når det kommer til førstehjelp, sier Øyen.

– En får veldig mye nyttig informasjon på kort tid. Tre timer er nok til å lære det viktigste og livreddende. Alle kan ringe 113, sier Hapnes.

Man kan gjøre mye på den korte stunden før helsepersonell kommer til stedet, sier de.

– Det verste vi kan gjøre er å ikke gjøre noe ting. Bare det å tørre å gjøre noe når en kommer til en ulykke er utrolig viktig. Det kan jo sitte noen bevisstløse med hodet forover og det de trenger er hjelp til å få frie luftveier for å overleve. Da er det utrolig viktig at de som kommer først til stedet gjør det i løpet av de minuttene det tar før det kommer profesjonell hjelp til stedet, sier Øyen.

Veitrafikklovens paragraf 12 sier at du har plikt til å stoppe. Strafferammen er bøter og fengsel inntil 1 år.

Dødsulykke i Byfjordtunellen

VIDEO: Dødsulykke i Byfjordtunnelen. Foto: Kaj Hjertenes/NRK.

Flere nyheter fra Rogaland