Hopp til innhold

Pasientombud ber folk sjekke prøver etter journalsvikt ved OUS

Pasientombudet i Akershus råder alle pasienter som tok blodprøver ved Oslo universitetssykehus høsten 2010, og som etter det ble overført til Ahus, til å sjekke at prøvene er kontrollert.

Pasientombud råder pasienter til å sjekke prøver

FRYKT: – Det verste scenariet er at det er tatt en kreftprøve av en pasient, som ikke har blitt signert og vært fulgt opp, men så viser det seg at pasienten har kreft, sier Knut Fredrik Thorne, pasient- og brukerombud i Akershus.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Når du avgir en blodprøve er du prisgitt at legen følger opp resultatet.

Men hvis du ikke hører noe fra legen din, fordi ingen fulgte opp prøven, kan du være syk uten å vite det.

Det er dette Pasientombudet i Akershus er redde for at kan ha skjedd i 2010, da Oslo universitetssykehus (OUS) sendte fra seg ansvaret for 160.000 innbyggere i Oslo til Ahus.

– Det verste scenariet er at det er tatt en kreftprøve av en pasient, som ikke har blitt signert og vært fulgt opp, men så viser det seg at pasienten har kreft. Men har går da lykkelig rundt, uvitende om at han har kreft, sier Knut Fredrik Thorne, pasient- og brukerombud i Akershus, til NRK.

Hundrevis av dokumenter

Pasientjournalene som inneholder livsviktig informasjon var nemlig ikke kvalitetssikret for alle pasientene som ble overført til Ahus.

Ruth Foseide Flenning, foretakstillitsvalgt, Yngre legers forening, OUS

IKKE BEKVEM: – Jeg har ikke vært bekvem, fordi ingen sikkert kan si at de usignerte prøvesvarene har blitt håndtert på forsvarlig måte etter overføringen, sier Ruth Foseide Flenning, foretakstillitsvalgt fra Yngre legers forening.

Foto: Odd Iversen / NRK

NRK kan i dag fortelle at sykehuset sendte over hundrevis av pasientdokumenter som ikke var ferdig kontrollert av leger eller sykepleiere. Noen av disse var opptil fem år gamle. I tillegg ble det sendt over blodprøver som de ikke kunne dokumentere at de hadde kontrollert.

Flere ansatte varslet om sin bekymring.

– Jeg har ikke vært bekvem, fordi ingen sikkert kan si at de usignerte prøvesvarene har blitt håndtert på forsvarlig måte etter overføringen, sier Ruth Foseide Flenning, foretakstillitsvalgt fra Yngre legers forening ved OUS, til NRK.

Slo alarm

Ledelsen ved både OUS og Ahus slo alarm. De mente saken var alvorlig, og at den måtte ryddes opp i umiddelbart for å unngå feilbehandling.

Da NRK først tok kontakt, hadde sykehuset ingen oversikt over hvor mange pasienter de hadde fulgt opp.

Cathrine M. Lofthus, administererende direktør i Helse Sør-Øst, sier at smittevernutstyret de sender ut nå er testet, og holder god kvalitet.

Vi har ingen grunn til å anta at dette er noe som burde ha vært spesielt fokusert på, sier viseadministrerende direktør Cathrine Lofthus i Oslo universitetssykehus til NRK.

Foto: Odd Iversen / NRK

Etter flere uker sier de at det meste er ryddet opp i, fortsett fra omtrent 400 blodprøver og røntgenbeskrivelser.

– Men du kan ikke vite at de er ferdig behandlet, når de ikke er kvittert ut? Du kan ikke vite at noen faktisk har gått inn og sett på dem?

– Vi har også våre ventelister å forholde oss til, og ser jo at pasientene er avsluttet hos oss og at det som er gjeldende dokumenter er ferdigstilt. Vi har ingen grunn til å anta at dette er noe som burde ha vært spesielt fokusert på, sier viseadministrerende direktør Cathrine Lofthus i Oslo universitetssykehus til NRK.

– Det er viktig for meg å si at de viktigste prøveresultatene også kommer på papir, påpeker Lofthus.

– Snakk med legen

Dette står i kontrast til sykehusets egne retningslinjer:

«Ved manglende signering av prøvesvart er risikoen at behandling av pasienter ikke blir iverksatt, forsinkes eller er feil». heter det.

– Det er en grunn til at dette skal signeres. Det er fordi man tidligere har erfart at det her skjer feil. For å fange opp dette skal man derfor som lege signere, sier pasientombud Thorne.

– Særlig de som har vært inne til prøvetaking i slutten av november og i desember måned på OUS, bør nok snakke med legen sin, legger han til.

Sykehusledelsen fastholder at alle pasienter har fått oppfølging.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger