Hopp til innhold

Eksotisk julemat verden rundt

Sørafrikanere spiser frityrstekte larver. Grønlendere koser seg med råtten fugl. Her kan du se noe av den mer eksotiske festmaten som blir satt på bordet i høytiden.

Mopane larver

Den ser nesten ut til å være pakket inn i julepapir. Mopanelarven kan spises både stekt og tørket.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / Ap

Før julen ringes inn har mange nordmenn fortært både råtten og såpevasket fisk. Andre spiser tørkede sauehoder. Men vi er ikke de eneste som setter til livs det som for mange er ukjente matvarer i desember.

Naturlig nok er mye av den tradisjonsmaten som spises om vinteren basert på gamle måter for konservering. Og mens lukta av lutefisk og rakfisk fyller norske kjøkken, er det noe helt annet som river i nesa når festmat skal på bordet på nordsiden av Grønland. En av de mer spesielle delikatessene er Kiviak eller Kiviaq.

Mange hundre fugler i et selskinn

I god tid før jul begraves fuglen alkekonge med nebb og fjær og det hele i selskinn. Før nedgravingen er innholdet i selskinnet skrapt ut, men spekket er beholdt.

Fuglene legges i tett i tett og man tråkker og tramper på selskinnet, så det er minst mulig luft imellom dem. Så sys skinnet igjen og fermenteringen kan begynne.

Nå man graver innholdet opp, mange måneder senere, kan retten spises med skje og fjærrestene spyttes ut. Smaken skal ligne en veldig moden ost, leser vi på culinaryschools.org.

Og hvis vi holder oss på Grønland litt til, kan vi kanskje friste med rått hvalskinn, en annen julefristelse på den store øya. Mattak er regnet som en delikatesse, skriver A taste of Greenland.

Muktuk, hvalkjøtt

Mattak – eller muktuk som det også kalles, spises også i Alaska. Her drar to jegere fangsten hjem.

Foto: Gregory Bull / Ap

Larver

Lenger sør finner vi helt andre juleretter. I Sør-Afrika er frityrstekte larver noe av det gourmander og gourmeter kan glede seg til. Retten serveres gjerne første juledag.

– De er en utrolig god proteinkilde, sier Keith Leggett til The New scientist.

Fastfoodkylling

I Japan blir køene foran restaurantene til Kentucky Fried Chicken ofte lange i desember. En overmåte vellykket reklamekampanje i 1974-tallet førte til at det for mange japanere ikke blir jul uten minst ett måltid fra den amerikanske hurtigmatkjeden.

Den frityrstekte fuglen skal helst spises på julaften, som ikke er en noen fridag i Japan, forteller Smithsonian.com.

Og maten bestiller de gjerne mange måneder i forveien, skriver The Daily Mail.

Levergryte med sirup og rosiner

I Finland har mange levergryte på menyen i løpet av julen. Maksalaatikko kalles den og inneholder naturlig nok lever, men også smør, sirup, egg, løk og rosiner. Det hele serveres sammen med tyttebærsyltetøy og fås kjøpt som ferdiglaget hermetikk også.

Det er ikke en uvanlig rett å servere barna til skolelunsj og har faktisk blitt kåret til den mest upopulære mate på skolemenyen, melder Wikipedia.

Til slutt tar vi med en tradisjon som riktignok ikke kan spises, men som gir finneren en godbit. I USA henges en juletrepynt formet som en sylteagurk på treet. Den skal henge godt skjult og finneren får en godbit og løfter om hell og lykke det neste året i premie.





SISTE NYTT

Siste nytt