Hopp til innhold

Vindkraft slår ikke atomkraft

Bellona håper at vindkraftsatsing på Kola-halvøya vil føre til mindre atomkraft. Det er det ikke alle som tror på.

Vindmøller
Foto: Kjell Herskedal / Scanpix

Denne uka ble det kjent at russerne vil satse på vindkraft på Kola-halvøya. Bellona mener dette er svært positivt, og håper det kan føre til at atomkraftverkene i området kan fases ut.

Men ikke alle tror på en slik utvikling.

- Jeg tror det da må bygges ut enorme mengder vindkraft og at det vil ta lang tid før man klarer å fase ut atomkraft i dette området, sier Tore Martinsen i Varanger kraft.

- Vi har bare miljøvennlig kraft

Vindmølleparken på Kola-halvøya skal bli den største i Russland så langt. Russerne bekrefter at vindkraftprosjektet er realistisk, men ser ingen grunn til å bygge ned atomkraftverkene av den grunn.

For russerne er nemlig begge disse kilder til grønn energi:

- Murmansk oblast er i en spesiell situasjon når det gjelder miljøvennlig energi. Omlag halvpartene av elverkene er basert på vannkraft, og halvparten kommer fra atomkraftverket på Kola, sier leder for transport og energi-avdelinga i Murmansk oblast, Sergej M. Leus.

- Det betyr at vi så og si ikke har kraft som gir miljøfarlige uslipp som kan skade klimaet.

Kontrollrommet i atomkraftverket på Kola

Kontrollrommet i atomkraftverket på Kola.

Foto: Gunnar Sætra / Scanpix

Tar en kamp av gangen

Men det kan ikke Bellona være med på, ifølge Ane Brunvoll, leder ved energiavdelinga i Bellona:

- Det er de tre problemene med spredning av atomavfall, lagringsusikkerhet og eksplosjonsfare. Vi må holde dette i bevisstheten til opinionen i Russland, slik at de husker på Tsjernobyl og andre ting som har skjedd og forstår at atomkraft ikke er en optimal energikilde.

Bellonas strategi blir derfor å holde fast på maksimal støtte til myndighetene i Murmansk, slik at de får lyst til å satse på vindkraft.

- Vi får støtte dem på å få opp det første vindkraftverket, slik at de ser at det fungerer. Sånn sett må vi ta en kamp av gangen, og i første omgang få opp ny fornybar energi som et alternativ.

- Ser mot Russland

Også Tore Martinsen og Varanger kraft følger også energiutviklinga på Kola nøye:

- Vi har jo behov for mer kraft for å sikre framtidig næringsutvikling i nordområdene, og det er åpenbart en mulighet å importere den kraften vi trenger fra Russland.

- Hvor viktig er det at kraften som importeres kommer fra såkalte rene kilder?

- For oss er det veldig viktig, vi satser kun på fornybare energikilder. Så helt konkret i første runde er det bare aktuelt med kraft fra vannkraft som er produsert i Pasvikelva.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark