Hopp til innhold

Mæland slår tilbake mot kritikerne

Fylkesråd Magnus Mæland slår tilbake mot kritikerne som mener det brukes altfor mye penger i selve utdanningsetaten i Fylkeshuset i Tromsø.

Magnus Mæland
Foto: Are Kristoffersen / NRK

– Det er feil at vi bruker unødvendig mye penger, sier fylkesråd for utdanning, Magnus Mæland til NRK.

Men fylkestingsrepresentant Hanne C.S. Iversen fra Fremskrittspartiet mener at antall byråkrater på utdanningsetaten kan reduseres.

– Det er klart det at antall administrative stillinger på Fylkeshuset i Tromsø må gjennomgås knallhardt før man begynner å skjære ned på linjer, og skolesteder. Å skjære ned på administrasjonen vil ramme både elever og distrikter langt mindre enn om man faktisk legger ned linjetilbud som har god søkning og god gjennomføringsprosent, sier Iversen.

Hanne CS Iversen

Hanne C.S. Iversen mener antall byråkrater på utdanningsetaten kan reduseres.

Foto: Art Rent AS

– Mindre kostbar enn Nordland

Fylkesråd Magnus Mæland avviser dette. Han sier at Troms har organisert utgiftene til skolene på andre måter enn i andre fylker.

I Troms går utgiftene til datamaskiner til elever via utdanningsetaten og ikke via den enkelte skole. Her er det snakk om nesten 13 millioner.

På samme måte organiseres de 22 millioner kroner som går til PPT-tjenester, og lærlingetilskuddet på 62 millioner. Mæland sier at utdanningsetaten ikke koster uforholdsmessig mye penger i Troms.

– I dag er det 28 stykker som jobber i utdanningsetaten. Vi har 6000 elever og 1500 ansatte ute på skolene. Vi har 14 skoler. I Nordland har de for eksempel 9000 elever, og 50 ansatte i etaten. Så dem som sier at administrasjonen i Troms fylke er dyr og kostbar, det er ikke sant, sier Mæland.

– Ikke sikkert det er behov for alle

Nå skal fylkestinget i neste måned avgjøre størrelsen på kuttene. Magnus Mæland forstår at det blir en oppheta debatt, også om størrelsen på utdanningsetaten.

– Selvfølgelig. Utdanningsetaten har de siste årene kuttet ti prosent. Men akkurat disse kuttene har de tatt tidligere, det er ikke så mye mer å kutte.

– Dem gjør en god jobb mange av dem som sitter der, men vi er nødt å gå gjennom å se om det er behov for alle, sier Hanne C.S. Iversen.