Hopp til innhold

– Stengte senger er den beste løsningen

Sykepleierne fornøyde med ledelsens avgjørelse.

Flere avdelinger ved Universitetsykehuset Nord-Norge går med redusert kapasitet.

Norsk Sykepleierforbund mener ledelsen har håndtert sykepleiermangelen riktig.

Tirsdag stengte UNN av ti sengeplasser ved Gastro- og nyremedisinsk avdeling på grunn av mangel på sykepleiere.


Det sto mellom to alternativer. Den ene var å tvinge ansatte fra andre sengeposter over til Gastro- og nyremedisinsk avdeling, den andre løsningen var å stenge sengeplasser.

– Slik vi ser det har ledelsen håndtert situasjonen bra. Det første forslaget var ikke populært blant de ansatte. Og vi mener de ansattes forhold er det viktigste. Har man ikke sykepleiere nok, kan man rett og slett ikke ha for mange sengeplasser. Det går ut over både de ansatte og pasientene, sier Mai-Britt Martinsen, hovedtillitsvalgt i Norsk Sykepleierforbund ved UNN.

Vanlig utfordring

UNN møter spesielt på denne utfordringen hver sommer.

Men Martinsen forteller at sykepleiermangel er en overhengende problemstilling for UNN hele året.

– Arbeidsgiver har vært veldig flink på å legge til rette for videreutdanning av sykepleiere. Men når folk skal utdannes videre, blir stillingene deres stående ledig. Det er rett og slett for få sykepleiere å ta av. I tillegg er det en kamp om sykepleierne, for eksempel fra kommunene, sier Martinsen.

Blant annet har Bardu og Tromsø kommune satt i gang en rekrutteringsplan for å få tak i flere sykepleiere. Et av virkemidlene de bruker er høyere lønn.

– Vi ser at pengene sitter langt inne hos UNN-ledelsen, men at de nå ser behovet for å åpne lommeboka litt, sier Martinsen.

Sykehuset jobber blant annet med en egen rekrutteringsplan for å skaffe seg flere sykepleiere på de mest utsatte steder.

Må hente fra utlandet

Også ved Geriatrisk sengepost ved UNN var det redusert aktivitet i dag. Noen pasienter er flyttet ut av avdelingen, men blir likevel godt ivaretatt.

Den store mangel på sykepleiere kan vi trolig ikke løse permanent uten å hente folk fra utlandet, mener klinikksjef Markus Rumpsfeldt.

– Vi er bare om lag en halv million innbyggere og det blir stadig flere eldre. Derfor trenger vi også flere i helsevesenet.

Rumpsfeldt mener den store utfordringen blir å være konkurransedyktig.

– Vi må ha gode arbeidsvilkår og gode arbeidsmiljø slik at folk søker seg hit fordi de trives.

Arbeidshverdagen

Det har vært økning i antall søkere til sykepleierutdanningen de siste årene.

Mai-Britt Martinsen forteller at i Tromsø er ikke antall søkere et problem.

– Ved UiT er søkertallene for sykepleierutdanningen er gode. Men vi kan jo ikke få inn uendelige mengder studenter, da vil vi slite med praksisplassene. Det viktigste er å få flere til å velge å bli værende i sykepleieryrket, sier hun.

– Først og fremst er det viktig at arbeidshverdagen er til å leve med, blant annet må arbeidsoppgavene være overkommelige for dem som er på jobb, sier Martinsen.

Undersøkelse

UNN-ledelsen har via Kunnskapssenteret gjennomført en spørreundersøkelse blant sykepleierne på sykehuset.

Mai-Britt Martinsen håper den vil gi et litt mer positivt inntrykk av å jobbe på UNN.

– Å jobbe som sykepleier blir gjerne fremstilt som veldig tungt og dårlig betalt i media. Slike saker kan være med å ødelegge for rekrutteringen. Det blir spennende å se på hva spørreundersøkelsen viser, men uansett opplever jeg at det er gode prosesser på gang for gjøre arbeidshverdagen bedre for de ansatte her, sier hun.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark