Hopp til innhold

Direktesending fra Barentshavets bunn

Hvert år filmer Havforskningsinstituttet havbunnen i Barentshavet. Nå tar de det ett steg videre. Går alt etter planen, blir det også direktesending på internett fra trålingen

På tokt i Barentshavet

Melanie Underwood, Asbjørn Aasen og Arill Engås tester overvåkingsutstyr

Foto: Kjartan Mæstad / Havforskningsinstituttet

Å strømme bildene direkte gjøres i all hovedsak som et morsomt prosjekt, men også for å vise at det går an å direkteoverføre fra en tråler. Samtidig vil prosjektleder, John Willy Valdemarsen prøve å bruke muligheten til å kunne gjøre en evaluering av det de ser, med fiskere på en annen kant av landet.

Følger med hva som skjer under havoverflaten

Testing av overvåkningsutstyr. Svein Roger Fredheim, Preben Vindenes, Thor Bærhaugen, Artem Likhoshapko og Jason Holgersen (fra v.) er på broen og overvåker monitoriene.

Foto: Kjartan Mæstad / Havforskningsinstituttet

– Jeg prøvde det i fjor også. Jeg skal ringe opp en fisker, som kan følge toktet på internett, så kan vi diskutere det vi ser og evenuelle løsninger i det øyeblikket ting dukker opp, opplyser prosjektlederen.

Ett kamerasystem overfører live video fra trål via en kabel til fiskefartøy, skriver Havforskningsinstituttet. Mannskap og forskere om bord kan da følge med hvordan trålen

fungerer, om den fanger fisk og ikke minst hvordan fisken oppfører seg når den fanges.

– Overføringene vil også omfatte filming fra ulike deler av trålen fra en styrbar farkost som taues samtidig med trålen, forteller prosjektleder John Willy Valdemarsen.

Et øye under vann

Dette toktet gjennomføres hvert år, men det var først i fjor at direkteoverføring ble testet ut. Fordi det var dårlig nettverk ute på båten, ble kvaliteten litt for dårlig.

– Vi har fått bedre nettverk på båten i år, så nå håper vi på en bedre overføring, forteller Valdemarsen.

Viktig forskning

Video direkte på nett

Eksempel på video av en trål. Det er slik video som denne gangen skal strømmes rett på internett.

Foto: Kjartan Mæstad / Havforskningsinstituttet

Situasjonen i Barentshavet de siste åra har vært at enkelte trålfangster har blitt så store at det har vært uforsvarlig av hensyn til fiskekvalitet og ombordtaking. Av oppgavene som CRISP forskerne vil forsøke å løse på dette toktet er blant annet å komme fram til en effektiv og funksjonell innretning som kan begrense fangstmengden i et trålhal.

– Disse toktene er viktig for å finne en løsning, avslutter Valdemarsen.

Toktet skal gjennomføres fra den 1. til 10. mars

Flere nyheter fra Troms og Finnmark