Hopp til innhold

Vil ha nødpeilesendere som oppgir posisjon til fiskebåter under ti meter

Flere båter var bare ti minutter unna «M/S Øygar» som forliste ved Røst i februar i 2011. Men ingen visste at båten var i nød. Nå foreslår Statens havarikommisjon å påby nødpeilesendere som oppgir posisjonen til fartøy som kommer i nød.

Mannskap på Stormbull plukker opp vrakrester fra sjøen

FANT VRAKRESTER: Mannskap på redningsskøyta «Stormbull» plukker opp vrakrester fra den forliste fiskebåten «M/S Øygar».

Foto: Redningsselskapet

Fiskeren Arthur Johan Johansen på sjarken «M/S Øygar» gikk ut fra Røst tidlig om morgenen 4.februar 2011. Johansen var alene ombord, men gikk ut ilag med annen båt for drive juksefiske. På vei ut skilte båtene lag, men «M/S Øygar» kom aldri fram til stedet der de hadde avtalt å fiske.

Flere båter like ved

Flere fiskebåter befant seg i nærheten av forliset, men oppfattet ikke at noe var galt da båten ikke var utstyrt med nødpeilesender.

– Det var endel andre fiskebåter i nærheten, men når de ikke visste at han var i nød, så ble det heller ikke igangsatt noe før noen fikk en mistanke om at han ikke var på plass og fikk varslet hovedredningssentralen, sier havariinspektør Bjørn Brattfors i Statens havarikommisjon for transport.

Store dønninger

Havarikommisjonen har ikke kunnet fastslå nøyaktig posisjon og tidspunkt for forliset. Det er antatt at det skjedde i et område hvor fartøyet seilte ut fra meget grunt og urent vann i nærheten av Indre- og Ytrelåtra, sannsynligvis i området like sør for Bremholmen.

Da Øygar kom ut fra dette farvannet møtte det voldsomme dønninger som brøt over grunner og skjær. Dette hadde sannsynligvis en avgjørende betydning for forliset.

Kart over Røst og holmene utenfor

FRA RAPPORTEN: Stiplede linjer skisserer antatt seilingsrute for henholdsvis Øygar og kameratbåten Frøygrunn. Ved endepunktet er det knyttet usikkerhet til om Øygar seilte nord eller syd for Indreog Ytrelåtra.

Foto: Kystverket

Gikk fort

Videre er det antatt at forliset skjedde mellom klokken 07.00 og 08.20 om morgenen. Hendelsesforløpet har sannsynligvis utviklet seg svært raskt og gjorde det vanskelig å påkalle hjelp, komme seg ut av styrhuset og få tatt i bruk overlevelsesdrakt og redningsflåte.

Sjøtemperaturen i området var kun 5 grader og værforholdene reduserte mulighetene til å overleve forliset.

10-20 minutter unna

De andre fiskebåtene var bare 10 til 20 minutter unna der forliset skal ha skjedd. Båten var utrustet med en VHF-radio, men ingen fri-flyt nødpeilesender. Om det ville vært avgjørende for utfallet av forliset er usikkert.

– Det er vanskelig å si i dette tilfellet. Det var nok voldsom sjø, for det var lite vind. Så det var nok flere som ble overrasket over den tunge sjøen som var ved Røst. Så om det faktisk har hatt betydning er vanskelig å si, sier Brattfors.

MS Øygar. Registringsnummer er fra et tidligere eierskap.

«M/S Øygar». Registringsnummeret er fra et tidligere eierskap.

Foto: Shipping Publications

Vil ha nødpeilesendere også for mindre sjarker

Klokken 11.05 fikk Hovedredningssentralen Nord-Norge første gang beskjed om at «M/S Øygar» var savnet. Dette var tre til fire timer etter siste observasjon av båten. Det ble umiddelbart iverksatt omfattende søk etter fartøyet og den savnede over et stort område.

RS Stormbull

SØKER UTENFOR RØST: Mannskapet på redningsskøyta «RS Stormbull» på broen.

Foto: Redningsselskapet

Denne ulykken, samt undersøkelse av åtte andre sjarkulykker med antatt rask utvikling av hendelsesforløpet viser at det har tatt lang tid før noen har vært klar over at fiskerne har vært i nød.

På bakgrunn av dette mener havarikommisjonen at det bør vurderes å innføre krav til nødpeilesender som avgir posisjonsinformasjon for fiskefartøy med lengde mindre enn 10,67 meter.

Dette vil kunne føre til at søk og redningsoperasjon kan iverksettes tidlig og gi et målrettet søkeområde i forhold til kritisk overlevelsestid.

– Vi mener de også bør vurdere er om det ikke bør være en fri-flyt nødpeilesender som også oppgir posisjonen sin. Det er to forskjellige typer av disse senderne. Med disse senderne er sannsynligheten større for at ulykker blir varslet enda raskere og enda mer konkret. Det kan ha betydning i senere ulykker, sier Bratfors.

Ble funnet tre måneder senere

Person funnet omkommet på Røst

SENDT TIL OBDUKSJON: Rednignsmannskaper på Sea King-helikopteret hentent den avdøde fiskeren og fraktet ham til Universitetssykehsuet i Nord-Norge.

Foto: T. Støen

54 år gamle Arthur Johan Johansen ble funnet på Hansøy, ei lita øy like utenfor Røst, 6.mai 2011. Det var en gruppe eggsankere på måseggjakt som oppdaget fiskeren i fjæra.

Avdøde ble hentet av et Sea King helikopter, og sendt til obduksjon ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Johansen er fra Alstahaug i Nordland.