Hopp til innhold

Fortsetter søk etter savnet fisker

Redningsmannskaper har funnet deler av styrhuset til den savnede sjarken i brenningene 10-11 kilometer sør for Røst. Natt til lørdag søkte et kystvaktfartøy etter den savnede fiskeren uten å gjøre nye funn.

Mannskap på Stormbull plukker opp vrakrester fra sjøen

FANT VRAKRESTER: Mannskap på redningsskøyta Stormbull plukker opp vrakrester fra den forliste fiskebåten.

Foto: Redningsselskapet

– Det er helt klar at båten er gått ned og brutt helt i stykker, sier redningsleder Tore Hongset ved Hovedredningstasjonen i Nord-Norge (HRS).

I området der deler av styrhuset er funnet var det fredag ettermiddag rundt 5 meter høye bølger. Det er også gjort funn av flere redskaper i området, blant annet av blåser, en kjeldress og en oppblåsbar flåte.

Har funnet redningsbøye

Fiskeren gikk ut med sjarken samtidig med en kameratbåt fredag morgen, men ingen har hatt kontakt med ham på verken radio eller telefon siden 7-8-tida på morgenen. Mannen drev fiske alene i den 30 fot store båten, som er fra Alstahaug kommune i Nordland.

– Vi har også funnet en redningsbøye med lys på, med navnet på båten «Øygard», sier Hongset.

HRS Hovedredningssentralen

LEDER SØKET: På Hovedredningssentralen i Nord-Norge overtok Frode Iversen, øverst til høyre, kordineringa for leteaksjonen etter den savnede fiskeren fredag ettermiddag.

Foto: Knut Haarvik / NRK

Ingen nye funn natt til lørdag

Fredag ettermiddag sendte de ut redningshelikopteret på nytt, og de starter med å fly over alle holmer og skjær i området på nytt, for å være sikker på at fiskeren ikke sitter på holmer eller skjær i nærheten.

Søket fortsatte utover fredag kveld og natt til lørdag med to redningsskøyter og KV Barentshav.

– KV Barentshav har søkt i området i hele natt. Men det er mørkt og dårlige søkeforhold. Det er ikke gjort nye funn, sier redningsleder Raymond Prestøy til NRK lørdag morgen.

Når det blir lyst lørdag skal det vurderes hva som videre skal skje. Det mest sannsynlige er at det i løpet av lørdag går over til å være søk etter antatt omkommet person. Salten politidistrikt vil da overta, og søke med dykkere i området, og eventuelt med miniubåt.

Røst, januar, fiske

KNALLVÆR: Det er pent vær i området, men i går og i dag tidlig var det meldt om 7-8 meter høye bølger.

Foto: Rune Kr. Ellingsen

Fiskere i området deltar i søket

HRS har sendt ut et redningshelikopter og to redningskøyter, «Norske Veritas» og «Stormbull», som søker i området der fiskebåten er savnet. I tillegg har et Orion-fly og to F16-fly vært med i leteaksjonen. Det er også en del fiskefartøy i området, og disse har også meldt at de ønsket å delta i søket.

– Vi har også bestilt en båt fra kystverkets slepeberedskap, i tilfelle vi får bruk for den, sier redningsleder Tore Hongset.

Alkskjærleia Røst

FINT VÆR, MEN HØYE BØLGER: Det har vært pent vær og lite vind utenfor Røst i dag, men i morgentimene i dag var det registrert høye bølger. Her ved Alkskjærleia i formiddag.

Foto: Rune Kr. Ellingsen

– Høye bølger

Det skal ha vært bra vær i området, med sol og lite vind, men var svært høye bølger på 7-8 meter torsdag kveld og fredag morgen.

Ifølge lokalt kjente personer på Røst kan det være direkte farlig for de som ikke er kjent, å gå med båt flere steder langs leia, for den er grunn mange steder og blir brutt igjen når det er tung sjø, eller høye bølger.

Det er svært stor aktivitet og mange fremmedfiskere og fiskefartøy som er samlet på Røst nå for å delta i Lofotfisket. Lofotfisket er det viktigste sesongfisket etter torsk i Norge.

Røst båt

SESONG FOR LOFOTFISKE: Det er stor aktivitet på Røst nå, og mange fiskere er i Øykommunen i forbindelse med Lofotfisket, som er det viktigste sesongfisket etter torsk i Norge.

Foto: Rune Kr. Ellingsen