Hopp til innhold

– De er faktisk uten kontakt med omverdenen akkurat nå

Dette steinraset er årsaken til at omtrent 15 personer på Myrland i Lofoten er isolerte, og uten både strøm og mobildekning. – De er vant til ras, men dette er dramatisk, sier ordføreren.

Steinras mellom Napp og Myrland

Flere steiner og den største på rundt 17 tonn sperrer veien inn til Myrland. Det er også fare for flere ras, ifølge Statens vegvesen.

Foto: Hans Olav Abrahamsen

– Mobildekninga til Myrland er veldig dårlig. Så de er delvis faktisk uten kontakt med omverdenen akkurat nå, sier ordfører i Flakstad kommune, Stein Iversen, til NRK.no mandag ettermiddag.

Steinraset gikk ved fylkesveg 805 mellom Napp og Myrland i Nordland søndag, og en av steinene var på rundt 17 tonn og traff kanten av veien. Veien er helt stengt på grunn av fare for nye ras.

– Innbyggerne på Myrland er jo vant til denne situasjonen, at det går ras. Men når strømmen går, og blir borte over tid, så er det utfordrende også for dem, forteller ordføreren.

Ordfører Stein Iversen i Flakstad

– Innbyggerne på Myrland er vant til at det går ras, men dette er dramatisk, sier ordfører Stein Iversen i Flakstad kommune.

Foto: NRK

For i tillegg til at raset tok deler av veibanen, kuttet den også strømkabelen som lå i veibanen.

– I og med at de er fri for strøm, og kan bli det i flere dager, er det dramatisk.

– På hvilken måte?

– De har jo dyr, og de trenger strøm. Noen av bøndene har delvis aggregat, men de har jo ikke bensin til over lengre tid. Så da blir det fort dramatikk, forklarer ordfører Stein Iversen.

Kan bli stengt i flere dager

I verste fall kan veien være stengt helt til 2. januar. Nyttårsaften skal det gjøres en ny vurdering, ifølge Solveig Hansen, vakthavende byggeleder i Statens vegvesen.

– Faren for flere ras er grunnen til at vi ikke gjør nye vurderinger i dag. I tillegg er noen av steinblokkene så store at de må sprenges til mindre biter før vi kan få de fjernet, sa Hansen til NRK.no mandag formiddag.

– Å begynne å sprenge når det er fare for flere ras, er ikke mulig. I kombinasjon med plussgrader og regnbyger, gjør det ikke situasjonen noe bedre, legger hun til.

Strømforsyningskabelen som ble kuttet i steinraset, kan ikke repareres før veien er åpnet, sier hovedvakt i Lofotkraft, Tor Johnsen.

Den største steinen traff veikanten og kuttet samtidig strømkabelen.

– For å få reparert feilen permanent er vi avhengig av veiforbindelse. I og med at veien er stengt og det ikke er lov å ferdes i området, får ikke vi sendt inn mannskap, sier Johnsen til NRK.no.

– Ikke mye vi kan gjøre

Av naturlige grunner har det ikke lykkes NRK å komme i kontakt med innbyggerne som nå er isolerte og uten både strøm og mobildekning.

Men ordfører Stein Iversen forsikrer om at de gjør det de kan for de omtrent 15 personene.

– Det er jo ikke veldig mye vi kan gjøre, men vi er i løpende kontakt med dem så godt det lar seg gjøre ettersom mobildekningen er så dårlig i utgangspunktet.

– Når strømmen da blir borte, så der det noe batteri og ladesystemer i antennene som faller ut. Da faller mobildekninga helt ut etter en tid, forklarer ordføreren.

– Når håper du veien kan bli åpnet igjen?

– Det ligger i hendene til Statens vegvesen og geologene. Det raser ennå ned småstein og større steiner i gropa der selve raset har gått, så de antyder vel kanskje at det ikke skjer før 2. januar.

Jobber med nødaggregat

Ordfører Stein Iversen forteller at Lofotkraft jobber med å få inn et nytt aggregat for strøm til innbyggerne.

Det bekrefter hovedvakt i Lofotkraft, Tor Johnsen.

– Vi skal forsøke å fly inn et nødaggregat med helikopter, men er usikre på om helikopteret klarer å løfte aggregatet, fortsetter Johnsen.

Han forteller at de uansett ikke får gjort noe med strømmen i dag.

– Men så fort området er klart og det ikke lenger er rasfare skal vi reparere feilen ganske fort. Vi kommer også til å kjøre inne et større aggregat når veien åpnes. Men det kan fort bli 2. januar før veien er farbar.