Hopp til innhold

– Jeg greier ikke formidle hvor fantastisk det er

Stadig flere nordmenn får nyresvikt. Organdonasjon er eneste mulighet for fullstendig friskmelding, men køene er i ferd med å vokse seg lengre. For Stina Pettersen (31) fra Steigen har det betydd alt at hun fant en god match i tante Agathe.

Stadig flere nordmenn får nyresvikt

Flere nordmenn får nyresvikt

Det tramper i gangen hos Stina Pettersen (31). Hun vet hvem som er kommet og akkurat denne gjesten blir ekstra godt mottatt med latter og klemmer. Tante Agathe er et ikke bare et ordinært, hyggelig familiebesøk.

Stina har et spesielt forhold til tanta si. Fortsatt er det vanskelig for dem å forstå hva de har vært gjennom. Agathe Kristin Ørnesmo sier hun ikke skjønner hva som faktisk har skjedd. Det er for utrolig.

– Men jeg er veldig glad for at jeg kunne gi henne denne gaven.

– Stina, du klarer det

Gaven fra tante Agathe var livsnødvendig for Stina. I 15 år levde hun med ei nyre som ikke fungerte som den skulle.

I 2006 fikk hun konstatert nyresvikt, og for tre år siden ble tilstanden akutt. Hun måtte begynne med dialysebehandling, for nyrene greide ikke fjerne avfallstoffene i blodet hennes selv.

– Jeg pleide å våkne om morgen og si til meg selv «Stina, du klarer det. Stå opp, gjør dialysen. Du klarer det.» Jeg var sliten konstant.

Prosessen med å finne en donor ble satt i gang, og i 2011 fant de løsninga.

– Noe måtte gjøres

Stina Pettersen

Stina Pettersen (31) levde i 15 år med ei nyre som ikke fungerte. I dag er hun friskmeldt takket være tanta si.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Egentlig har jeg alltid følt at jeg var en god match, sier Agathe.

Hun var på besøk hos Stina som lå på sykehuset da tanken første gang slo henne for alvor.

– Hun var utslitt og fryktelig dårlig. Jeg tenkte at nå må noe gjøres, forteller hun.

Det var likevel ei stor beslutning å ta. Men etter flere lange samtaler med både familie og leger bestemte hun seg. Hun ville gi Stina nyren.

– Det var med litt forbehold jeg tok imot beskjeden. Jeg turte ikke helt å tro det, men jeg var likevel i full jubel, forteller Stina.

Hun festa et flagg på sykkelen, og tråkka i vei langs landeveien i kystkommunen Steigen i Nordland. Svinga innom lokalbutikken og kjøpte seg ei øl for å feire. Hun så endelig enden på flere års sykdomsstrev, smerter, og dialysebehandlingene som slet henne ut.

I dag er hun 100 prosent frisk. Det er Agathe også.

– Heldigvis. Jeg vet ikke om jeg noen gang kommer til å greie å formidle til deg hvor fantastisk det er, det du har gjort, sier Stina til tanta.

  • Les også:

(Saken fortsetter under bildet.)

Dialysegraf

Denne grafen viser tydelig hvordan antall dialysepasienter har skutt i været siden 90-tallet.

Foto: Kathrine Humberset / NRK

Økende overvekt får skylda for at flere får nyresvikt

Stadig flere nordmenn får nyresvikt. Siden 90-tallet har antall pasienter som trenger dialysebehandling økt med 10-15 prosent hvert år. Den hyppigste årsaken til alvorlig nyresvikt er høyt blodtrykk og diabetes. En stadig større del av pasientgruppen har diabetes type 2 som skyldes fedme og usunn livsstil.

I USA er overvektsproblematikken stor og gruppa som får nyresvikt på grunn av diabetes 2 har eksplodert de siste årene. Ifølge Anne Kristine Fagerheim, fagsjef ved Nordlandssykehuset og spesialist på nyresykdommer, kan det være det vi ser opptakten til her i Norge også.

– Hvis vi følger etter den trenden her og får stadig flere som blir overvektige så vil vi merke det godt på dialyseavdelingene, sier Fagerheim.

Det har de allerede begynt å gjøre.

– Det har vært veldig fullt ved dialyseavdelingene, det har vært trangt og vi har hatt litt problemer med å ha nok leger og sykepleiere.

(Saken fortsetter under bildet.)

Anne Kristine Fagerheim

Anne Kristin Fagerheim er nyrespesialist. Hun forteller at stadig flere nordmenn får nyresvikt, og frykter amerikanske tilstander.

Foto: Kathrine Humberset / NRK

Vil kunne føre til lengre ventelister

Dialyseavdelinga ved Nordlandssykehuset i Bodø

Hit til dialyseavdelinga ved Nordlandssykehuset slipper Stina Pettersen å komme tilbake. Hun har vært frisk i et halvt år.

Foto: Kathrine Humberset / NRK

Fagerheim ser på utviklinga med bekymring. Fortsetter det slik vil ventelistene for transplantasjon vokse seg lengre og lengre. Ventetiden for å få et nytt nyre har vært stabil de siste 20 årene her til lands. Cirka ett år tar det å komme seg fremst i køen og finne donormatch.

For å unngå at pasientene skal måtte vente lenger enn det de gjør i dag sier Fagerheim at det viktigste er å forebygge overvekt.

– Det som hovedsaklig må til er at folk er i allminnelig god form og har et normalt sunt kosthold.

– Har det veldig, veldig bra

For Stina Pettersen har nyredonasjonen betydd alt. Hun har vært frisk i et halvt år, og kan nesten ikke huske hvordan det var å være syk.

– Man glemmer fort hvordan man hadde det før, så jeg bare konstaterer at jeg har det veldig, veldig bra nå, ler hun.